У Міжнародному центрі картоплі (Centro Internacional de la Papa або скорочено CIP) створили стійкий до фітофторозу сорт картоплі. Наразі готуються до випуску його на ринок.

Стійкості до найпоширенішої картопляної хвороби досягли завдяки схрещенню культурної картоплі з дикою. Цей метод вперше застосувала вчена Матильда Оррілл ще у 1980-х роках, в честь науковиці і назвали новий сорт картоплі CIP-Matilde.

Дослідження показали, що урожайність CIP-Matilde не поступається урожайності найпопулярнішого в Перу сорту картоплі Юнгай. До того ж, новий сорт не потребує внесення будь-яких хімікатів, навідміну від Юнгая.

Фітофтороз є серйозною проблемою для фермерів, які вирощують картоплю в багатьох країнах, тому включення стійкості до хвороби у селекційні канали для створення нових сортів надзвичайно важливе, зазначив селекціонер картоплі CIP Тьяго Мендес.

Створення стійких сортів картоплі актуальне також у зв’язку зі зміною клімату. Мінливі погодні умови підвищують ризик захворювань культурних рослин, тоді як їх дикі різновиди еволюціонували та здатні вижити і розвиватися у нових умовах.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram