Хороша розсада овочів із розвиненою кореневою системою є гарною відправною точкою для майбутнього урожаю. Хоча процес її вирощування є доволі трудомістким, але і обов’язковим, адже такі види, як помідори, перець, баклажани, дині можна висадити в землю тільки тоді, коли період заморозків минув, тобто з середини травня. Як же правильно підготувати розсаду овочів?
Як пише Sadyogrody.pl, посів розсади починається з вибору правильної підкладки та контейнерів. Можна використовувати підкладки для висівання або торф’яний субстрат на основі високої частки торфу.
Молоді рослини повинні бути забезпечені відповідними умовами для розвитку. Перш за все, проростання насіння вимагає температури 18-25°С, постійної вологості та доступу до світла. Однак забагато світла призводить до переросту розсади.
NB: Після проростання необхідно провести процедуру обрізування (коли у рослин розвинуть 2-3 відповідних листки). Не всі овочі добре реагують на цей процес, але серед овочів, які можна «постригти», помідор, капуста, перець болгарський, селера та цвітна капуста. Це в першу чергу зміцнює кореневу систему рослини і надає їй більше можливостей для розвитку.
Інша важлива процедура, про яку не можна забувати, – це загартовування рослин. Його проводять за 10-14 днів до посадки розсади в землю. З цією метою знижується температура, а полив зменшується. Загартовані рослини краще приживаються в землю і краще переносять добові коливання температури.
Час підготовки розсади залежить від виду рослин та її потреб. Саджанці починають готувати взимку і ранньою весною. Також потрібно особливу увагу приділити насінню.
Однак якщо ви орієнтуєтесь на масове виробництво овочів, то є сенс подумати про покупку готової розсади з ферм, які спеціалізуються на цьому. Перевагою цього рішення є придбання здорових, добре сформованих, правильно загартованих саджанців.