Цього року в Україні стрімко зросли ціни на овочі борщового набору. Зокрема, на сьогодні гуртові ціни на моркву вдвічі вищі за торішні, на цибулю у два з половиною рази, на білокачанну капусту та буряки втричі. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

У середньому ціни “борщових” овочів сьогодні у 2,6 раза вищі порівняно з початком грудня 2020 року. Єдиним товаром цієї групи, який не подорожчав є картопля. Вона навіть подешевшала майже на третину, порівняно з минулим роком.

Серед ключових причин здорожчання аналітики відзначали скорочення посівних площ, ускладнене несприятливими погодними умовами. При цьому площі під картоплею, яка, навпаки, була дорогою кілька років поспіль, фермери останні два роки розширювали тому ціна на неї і знизилась.

Негативно вплинуло на інвестиції у вирощування овочів, на думку експертів, і погіршення прибутковості цих культур на тлі зростання цін на зернові та олійні. Останні вже наблизились до прибутковості вирощування з гектара до овочів борщового набору.

Крім того, зернові легше, простіше і дешевше зберігати, ніж овочі борщового набору. Та й ціни на зернові ніколи не коливаються так сильно, як на овочі. Наприклад, ціни на білокачанну капусту пізніх сортів в той самий день у різні роки можуть відрізнятися навіть у 20 разів, пояснив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Він додав, що негативно на овочівництві відбилося також відкриття ринку землі. Через нього аграрії мусять скуповувати землю, щоб залшитись у бізнесі. Спрямовуючи на це вільні ресурси, які могли б інвестувати у виробництво.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram