Про це в ексклюзивному інтерв’ю для SEEDS розповів керівник групи компаній Best Garlic Михайло Сорока.

— Перезимував часник добре — зима була м’яка і вимерзання не було. Однак тепла зима тягне за собою і певні проблеми: разом з часником зимують бур’яни, хвороби, шкідники… І всі вони теж добре перезимували. За моєю інформацією весна для всіх пройшла біль-менш рівненько. Дощило, не було проблем з подачею води — її на півдні України дали достатньо рано. У першій половині, коли часник бурно ріс, мав активну вегетацію, жодних нарікань не було, — зазначив Михайло Сорока. — Однак у другій половині травня, починаючи з західних регіонів пішли недоречні опади. Як результат, маємо надлишок вологи, який потягнув за собою певні проблеми.

Також читайте: Як захистити часник від хвороб і отримати якісний урожай?

На ринок вже виходить часник не зовсім високої якості — частина товару вже зіпсована через грибкові захворювання. Останні не завжди зумовлені опадами. А також тим, що в Україні часникова галузь перебуває переважно в сегменті невеликих приватних господарств, там де не завжди можна і страхові обробки провести.

— Однак надалі саме такі господарства впливають на формування ціни, а відсутність сховищ змушує всіх максимально рано виходити з продажами, що спричиняє обвал цін, — каже експерт. — Добре, що часник сам по собі має сильний імунітет і певний час він може сам протриматись проти хвороб і шкідників. Ще деякий час він може мати товарний вигляд, але в цей період вже сформувалися приховані проблеми, у латентній формі, які проявляться згодом, під час зберігання.

Виробникам про це відомо. Тому зараз вони намагаються швиденько все продати, знаючи далі цей часник не лежатиме. Тим паче в Україні абсолютно відсутні спецсховища для часнику.


Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram