Садівники мають менше шансів захворіти на рак — результати дослідження

Редакція GrowHow.in.ua   2023-01-16
Науковці Колорадського університету встановили, що люди, які займаються садівництвом, мають менший ризик захворіти на рак. Результати цього дослідження опублікував Science Daily.

У дослідженні взяла участь 291 людина із середнім віком 41 рік. Раніше ці люди не займалися садівництвом. Після останніх весняних заморозків частину людей призначили до групи громадського садівництва, а решту — до контрольної групи, якій запропонували почекати ще рік. Обидві групи проходили періодичні опитування щодо споживання їжі, стану психічного й фізичного здоров’я, а також рівня активності.

За результатами дослідження, до осені учасники групи садівників їли в середньому на 1,4 грама більше клітковини на день, ніж контрольна група. За словами співавтора дослідження Джеймса Геберта, збільшення споживання клітковини на один грам може мати великий позитивний вплив на здоров’я. Автори дослідження відзначають, що клітковина впливає на запальні й імунні реакції, зокрема на те, наскільки люди сприйнятливі до діабету й деяких видів раку.

Читайте також: Старі дерева стійкіші до посухи — результати дослідження

Серед людей у групі садівників також збільшився рівень фізичної активності — приблизно на 42 хвилини на тиждень. Учасники також повідомили про зниження рівня стресу й тривоги, коли вони займалися садівництвом.

— Навіть якщо ви приходите в сад, щоб самостійно виростити їжу в тихому місці, ви починаєте дивитися на ділянку свого сусіда, ділитися технікою й рецептами, і з часом ваше спілкування розквітає, — зазначила співавторка дослідження Джил Літт, звернувши увагу, що садівництво впливає й на соціалізацію людини.

За словами науковиці, садівництво у громаді може мати додаткові переваги. Йдеться і про більше споживання овочів та фруктів і про соціальну складову.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram