Україні, щоцікаво — у всіх регіонах, хоча ще не так давно бобовими займались здебільшого на Півдні та Центрі. Тепер стає звичним у багатьох регіонах вирощування нуту, сочевиці, квасолі, машу, люпину.

Так, площі під сочевицею зросли з 1 тис. га в 2016 році — до 2, 5 тис. га в 2017-му, що призвело до збільшення експорту майже у 8 разів. Наші покупці — це Індія, Бангладеш, Туреччина. На наступний сезон є сподівання на зростання площ до 10 тис. га, про це заявила Антоніна Скляренко, президент Товариства виробників і споживачів бобових України під час другої міжнародної конференції «Бобові культури. Назустріч викликам світового попиту», повідомляє «Інфоіндустрія».

Крім того, майже у тричі зросло виробництво гороху за останні два роки.

Читайте: Українських горох б’є рекорди у ЄС

— Україна в 2018 році може зайняти друге місце з виробництва гороху. В цьому році ми зайняли 3-е місце по цій культурі, — розповіла Антоніна Скляренко.

Горох на четвертому місці за маржинальністю вирощування в Україні, згідно даних за останні два роки.

Читайте: У пошуках маркерів українськості: квасоля Ясь як регіональний продукт

Площі під квасолею виросли з 38 до 45 тис. га за період 2016-2017 роки, а уже наступного сезону експерти прогнозують площі під квасолею на рівні 55 тис. га.