Сьогодні у пошуках рентабельності виробництва, українські дрібні та невеликі фермерські господарства шукають свою прибуткову нішу.
Серед ягід цікавою виглядає жимолость, зокрема, дуже вигідними умовами вирощування та привабливими цінами. Більше того, ґрунтово-кліматичні умови усіх регіонів нашої країни чудово пасують для вирощування жимолості, розповів Info.Shuvar Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук Інституту садівництва НААН. З його слів, на відміну від вибагливої до ґрунтових умов лохини, цю ягоду можна вирощувати практично скрізь, де успішно культивуються смородина, порічки чи аґрус. Крім того, це одна з небагатьох ягід, сучасні сорти якої можна збирати комбайном без суттєвої втрати якості.
– Як в будь-якому бізнесі, досвід є найціннішим і цей випадок не є виключенням. Навіть невеликий виробничий проект з вирощування жимолості потребує інвестицій, тому треба врахувати багато нюансів безпосередньо на етапі закладання плантацій. Крім того, треба заздалегідь розуміти, хто буде головним покупцем цієї ягоди, – наголосив Олександр Ярещенко.
За даними пана Ярещенко, в Україні вже є кілька проектів з вирощування жимолості, але наразі здебільшого на невеликих площах.