За період воєнного стану збільшилась кількість виробників продуктів тваринного походження з правом експорту до ЄС

За період воєнного стану в Україні кількість виробників продуктів тваринного походження з правом експорту на територію Європейського Союзу збільшилась до 418. Це на 33 виробника більше, ніж було на кінець зими цього року. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Найбільше зросла кількість постачальників молокопродуктів — на 11, рибопродуктів — на 6 та равликів і продуктів з них — на 5. Серед українських експортерів продуктів, призначених для споживання людиною, загалом найбільше підприємств, що виробляють бджолиний мед — 72. Виробників молокопродуктів — 40, рибопродуктів — 32.

NB: Серед експортерів продуктів, не призначених для споживання людиною, найбільше експортують в ЄС пух і перо — 67 компаній, казеїн — 49 компаній і шкірсировину — 46 підприємств.

Українські виробники змогли значно розширити ринок збуту своєї продукції завдяки Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що була укладена в 2014 році та набула чинності в 2017 році. У Держпродспоживслужбі зазначилли, що повномасштане російське вторгнення не спинило цей процес, зокрема, завдяки скасуванню мит для українських товарів на територію ЄС.

Додамо, що для того, щоб харчові продукти можна було продавати на ринку Європейського Союзу, вони повинні узгоджуватися з санітарними правилами ЄС. Для експорту власної продукції за кордон оператор ринку перш за все має подати територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності запит для затвердження експортних потужностей.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram