За допомогою дронів науковці визначили як нестача води впливає на вегетацію батата на різних етапах на його урожайність. Дослідження також дало змогу відібрати найбільш посухостійки сорти “солодкої картоплі”. Про це повідомили у Міжнародному центрі картоплі.

За насадженнями спостерігали у Мозамбіку, адже саме на півдні Африки посухостійкі сорти батату фактично рятують фермерів, які втрачають кукурудзу чи інші культури через брак дощу. Створення більш стійких до змін клімату сортів сьогодні є пріоритетним завданням регіональної платформи з вирощування батату у Мозамбіку.

Під час польових досліджень оцінювали рівень посухостійкості низки місцевих сортів. Робили це за допомогою дронів, оснащених датчиками для визначення реакції рослин на водний стрес.

Читайте також: У регіонах вирощування озимої пшениці посилюється посуха

Дослідження складалося з двох великих польових випробувань. За різними сортами батату спостерігали впродовж двох сезонів: одного спекотного і дощового, іншого сухого і холодного.

NB: Щоб оцінити реакцію рослин на водний стрес, в обидвох випадках на досліджуваних ділянках у різні моменти штучно викликали посуху.

Використовуючи видимий спектр і теплові камери на дронах, вчені зафіксували зміни рівня хлорофілу рослин і температури їх крон та листя. Обидва показники змінювалися у відповідь на стрес від посухи. Потім ці зміни корелювали з кількістю листя та коренеплодів.

Розуміння того, як культури поводяться у різних умовах обмеження води є основоположним для селекції рослин. Одним з важливих результатів нашого дослідження є те, що нам вдалося пролити світло на механізми стійкості до посухи, зауважив екофізіолог с/г культур і провідний науковець дослідження Давід Рамірес.

Він пояснив, що дослідження включало моделювання умов посухи в різні періоди циклу батата: на початку, в середині та у кінці сезону. Результати підтвердили, що більшість сортів дають хороший урожай, коли є достатня кількість опадів. Встановили також, що посуха на початку циклу знижує врожайність усіх сортів батату. Водночас науковцям вдалося виокремити декілька сортів, на які посуха впливає значно менше наприкінці вегетації.

Більше про те, як технології допомагають у пошуку можливостей адаптації сільського господарства до змін клімату читайте: Європейські вчені досліджують дистанційне зондування для кращого моніторингу посухи

Таким чином за допомогою дослідження визначили сорти “солодкої картоплі”, які дають хорошу урожайність як в умовах посухи, так і за умов високих опадів. Науковці зазначили, що саме ці сорти мають неабиякий потенціал для фермерів у регіонах з непостійними і непередбачуваними дощовими циклами.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram