Період наливання колосу впливає на якість зерна, тому часто говорять про внесення третьої дози азоту, яка має покращити всі якісні параметри озимої пшениці. Перш за все, це впливає на вміст білка і клейковини — чинники, які впливають на кінцеву ціну зерна при покупці.

 
Як зазначають науковці університету Познані, внесення третьої дози азоту необов’язково здійснювати безпосередньо перед цвітінням озимої пшениці. Краще, щоб це було раніше, тому саме час замислитись над внесенням добрив.


NB: Застосування третьої дози азоту для озимої пшениці повинне підвищити якість зерна за рахунок продовження активності асиміляції, збільшення вмісту глютену і білка в ядрах, а також їх маси. Його використання виправдано тільки тоді, коли пшениця здорова, захищена від грибкових захворювань, бур’янів і шкідників.

На практиці фермери зазвичай вносять третю дозу азоту, якщо дозволяє погода, в середині травня — до  моменту наливання пшениці. На ділянках, де зерно в гіршому стані, добрива можна внести і раніше. Прискорене внесення третьої дози азоту також буде актуальним при вирощуванні пшениці на родючих ґрунтах із високим потенціалом для мінералізації ґрунтового азоту, оскільки пізніше у рослинах зростатиме природній вміст азоту внаслідок розкладання органічних речовин в ґрунті.

NB: Доза зазвичай коливається в діапазоні від 20 до 60 кг азоту на гектар. Однак слід пам’ятати, що вносити занадто багато азоту не рекомендують, адже він може погіршити якість зерна.

Щоправда велике значення матиме і погода. Під час засухи внесення третьої дози азоту на посіви озимої пшениці не дасть практичного результату, як не гарантує значного результату і внесення його після незначних дощів, адже неглибоке зволоження ґрунту можливо і вплине на розчинення гранул, але допоможе йому проникнути настільки глибоко в ґрунт, як це необхідно для кореневої системи.

За матеріалами Farmer.pl