Цього року, зважаючи на високу вартість овочів борщового набору, виробникам слід звернути увагу на якісне зберігання. Однак, згідно з даними фітосанітарного моніторингу фахівців Держпродспоживслужби, вже зараз у сховищах відмічають ураження овочів хворобами.

— Обстеження і аналіз овочевої продукції проведений державними фітосанітарними інспекторами в малогабаритних приміщеннях для зберігання овочів показав, що картопля змішаних сортів, яка зберігається насипом для продовольчих цілей уражена фітофторозом (0,5%, за розвитку хвороби 1,5%), мокрою гниллю (0,5-1% за розвитку хвороби 2%), фомозом (1%, за розвитку хвороби 3%), — йдеться у звіті.


Більше уражені столовий буряк та морква: так, буряки сортів Червона куля та Атаман уражені фомозом 2% за розвитку хвороби 2%. Морква сорту Шантане роял зберігається насипом, уражена змішаною гниллю 2%, за розвитку хвороби 2,5%, чорною гниллю 2%, за розвитку хвороби 2%.

Капуста сорту Харківська зимова зберігається на стелажах. Виявлено ураження її сірою гниллю 3%, за розвитку хвороби 4%, слизистим бактеріозом 1% рослин за розвитку хвороби 2%.

Скрізь продовжується обстеження зерносховищ і складських приміщень, перевірка зерна і зернопродуктів на наявність комірних шкідників. Тому, контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів слід проводити постійно і, в разі виявлення комірних шкідників, приступити до знезараження збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів. В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram