На Вінниччини багато господарств відмовляються від вирощування малини та смородини та переходять на виробництво лохини.
Олег Вагін, один з успішних ягідників, має в селі Микулинці Літинського району плантацію із 2,6 тис. саджанцями лохини поділився своїм досвідом, як йому вдалося досягти рентабельності у вирощуванні лохини та зберігати конкурентоспроможність, пише 33kanal.com.

Для початку фермер виділив біля будинку ділянку площею 40 соток та закупив посадковий матеріал.
З торфу й перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, підвищивши таким чином кислотність ґрунту (оскільки на чорноземних ґрунтах, які переважають на Поділлі, лохина рости не може). Для мульчування тут використовують свіжу тирсу.



Тож, невеликий список порад для вас і фактів:

  • Мінеральні добрива (крім азотних) потрібно вносити навесні й одразу після збору врожаю.
  • Лохина дуже вимоглива до вмісту мінералів і вимагає порівняно невеликої кількості елементів. Вона також погано переносить підвищену концентрацію добрив.
  • Лохина погано переносить підвищену концентрацію добрив, тому дуже вимоглива до вмісту мінералів.
  • Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають у плодоношення, довговічні, при належному догляді ростуть 50–90 років.

Лохина потребує щедрого поливу. Кращий варіант — крапельне зрошення, але дуже багато фермерів припускаються помилок і не розраховують кількість води у свердловині.

Щоб налагодити збут і прорекламувати свою продукцію, фермер звернувся до гуртовиків, які займалися малиною та смородиною.
«Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке. Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати. Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення. А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань», — розповідає Олег Вагін.

Сьогодні у фермера проблем зі збутом немає — у нього забирають ягоду гуртом. Господар відзначає, що для того, щоб бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування. А ще — наполегливо працювати на плантації.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram