Мускатний гарбуз вивели селекціонери Південної дослідної станції баштанництва та овочівництва НААН України, що в Голопристанському районі.
Як розповів директор станції Володимир Лимар виданню «Новий день», що над виведенням нового сорту мускатного гарбуза (він ще не отримав назви і має лише цифрове кодування) науковці працювали понад сім років.
Така тривала праця селекціонерів дала відмінний результат: плоди мускатного гарбуза довгастої форми, вагою 20 кілограм і більше. Їх м’якоть насичено-оранжевого кольору і містить максимальну для гарбуза кількість цукру. Тому цей гарбуз ідеально підходить для приготування всякої смакоти — від соку до джемів. Переробники високо оцінять і іншу особливість: насіння в плодах сконцентровані в нижній частині, завдяки чому їх легше збирати, закладаючи решту на зберігання за допомогою «шокового» заморожування.
Мускатний гарбуз належить до пізньостиглих сортів. Період вегетації становить 110-115 днів, що на кілька тижнів більше, ніж у давно відомих сортів цього овоча. Але за рахунок цього плоди набирають більше корисних речовин і спокійно «доживають» до збирання: адже осінні заморозки в вересні-жовтні в період глобального потепління їм особливо не загрожує.