Впродовж останніх років Україна помітно збільшила експорт квасолі, і наразі стала провідним експортером із Чорноморського регіону. Про це розповіли аналітики УкрАгроКонсалт.

Читайте також: У пошуках маркерів українськості: квасоля Ясь як регіональний продукт

Зростання експортних поставок стало можливим завдяки стабільному зростанню обсягів виробництва квасолі. Порівняно з іншими країнами Чорноморського регіону саме в Україні в останні роки спостерігається збільшення як посівних площ, так і врожайності бобової.

NB: Так, минулого року врожай квасолі зріс до 64,3 тис. тонн порівняно з 53,6 тис. тонн роком раніше. Водночас, у Росії виробництво квасолі в 2017 р. становить всього лише 3,6 тис. тонн.




За чотири сезони експорт квасолі з України виріс майже в п’ять разів з 2,6 тис. тонн в 2014/15 МР до ​​12,6 тис. тонн в 2016/17 МР. У 2017/18 сезоні українські експортери зберегли високі темпи зовнішніх поставок квасолі.

На сьогодні основним споживачем української квасолі є Євросоюз. Якщо в 2014/15 МР квасолю імпортували 8 країн співтовариства, то в 2017/18 вже 16. У липні-травні 2017/18 МР частка ЄС у загальній структурі поставок квасолі з України зросла до 74% з 59% в 2016/17 МР.