Сезон 2018/19 років складається дуже вдало для українських овочівників. Відпускні ціни на більшість видів овочів залишаються високими протягом усього сезону і маржа у цього бізнесу висока, як ніколи. Це змусило багатьох, навіть досвідчених городників задуматися над розширенням площ, не дивлячись на те, що у всіх уже є негативний досвід різкого падіння цін на продукцію в сезоні, який слідує за успішним. Ще гірше те, що овочівництвом стали активно цікавитися ті, хто раніше не вирощував овочі. Тому купити насіння овочів перспективних гібридів іноземної селекції наразі в Україні вже практично неможливо. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Найбільш парадоксально складається ситуація з морквою. У поточному сезоні ціни на неї зросли найменш істотно з усіх інших овочів. Більш того, вже кілька тижнів поспіль ціни на моркву мають тенденцію до зниження. З початку 2019 року, за даними цінового моніторингу EastFruit, оптова ціна на моркву знизилася з 7,5 грн/кг (28 центів США за кг) до 6,7 грн/кг (25 центів США за кг) і тенденція падіння цін зберігається.

При цьому ціна на моркву зараз лишена 7% вище, ніж роком раніше, і не можна виключити, що до кінця місяця ціни вже будуть нижче, ніж роком раніше. У той же час ціни на цибулю ріпчасту в даний момент в чотири і більше разів вище, ніж роком раніше, а ціни на картоплю  на 60-80% вище.

Однак саме щодо моркви у виробників дуже серйозні плани з розширення виробництва. Парадоксальність ситуації ще й у тому, що моркву експортувати українські фермери так і не навчилися 1,8 тис. тонн експорту в поточному сезоні на тлі 15 тис. тонн експорту цибулі і 17 тис. тонн експорту картоплі відверто не вражають. Та й обсяги експорту цибулі і картоплі, на тлі провідних експортних країн, в України таже мізерні. Проте, професійні овочівники впевнені, що вони зможуть в наступному році різко наростити експорт моркви, інвестувавши в нові сорти, зберігання, мийку, сортування, упаковку і навіть гідрокулінг моркви.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram