Із зростанням уваги до бобових українським фермерам слід більше уваги приділити сочевиці, яка обсягами світової торгівлі займає друге місце серед зернобобових, а основними покупцями якої є такі перспективні ринки як Індія і Туреччина.



Вирощування сочевиці має достатньо позитивних умов для українського клімату. Зокрема серед холодостійких зернобобових за обсягом виробництва сочевиця займає четверте місце та легко переносить весняні заморозки до 10 градусів нижче нуля. При цьому вона жаростійка, тому вирощувати її можна в будь-якому регіоні. До прикладу, для отримання 1 кг сочевиці треба всього 400 л води, в той час коли для отримання 1 кг курятини необхідно 4000 л води, телятини 16000 літрів води.

NB: Серед бобових культур сочевиця відрізняється високим вмістом білків (32,3%), незамінних і замінних амінокислот (в 100 г – відповідно 44,3% і 26,2%), при цьому вміст всіх виявлених в сочевиці амінокислот (в 100 г) перевищує 10% добової норми. Ці характеристики роблять її привабливою, особливо при вегетаріанському способі харчування.

Використовується і в тваринництві. Головна перевага всіх зернобобових в тому, що їхній білок містить всі незамінні амінокислоти, його засвоюваність вища, ніж у білка фуражних культур. До прикладу, солома сочевиці багата легкозасвоюваним білком (до 13%) та наближається за поживністю до високоякісного лугового сіна.

За матеріалами «УкрАгроКонсалт»