Незважаючи на очевидні переваги як з погляду технології вирощування, так і з можливості отримати високу маржу, бобові культури і досі залишаються в Україні нішевими.

— На сьогодні маємо близько півмільйона гектарів бобових, щоправда, з них три чверті — горох, на другому місці зі значним відривом — квасоля. Поки що мало уваги приділяється іншим перспективним культурам, як нут, боби маш тощо, — зауважила Ольга Трофімцева під час прес-конференції на тему «Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту».

Попит випереджає пропозицію — так можна сьогодні охарактеризувати ринок бобових культур. І це, безумовно, вигідно для виробника. Дуже великим споживачем бобових є Індія, де щороку вирощують понад 10 млн т, але і цього не вистачає, аби покрити попит населення, яке постійно зростає, тому щороку тут імпортують близько 5 млн т бобових з Канади. Для України — цей ринок також є перспективним. Зі слів Ольги Трофімцевої, під час неодноразових переговорів з представниками Індії стало зрозуміло у зацікавленості в українській продукції. Крім того, ринок пропонує привабливу ціну на бобові: так, експортна ціна нуту становить від 1000 доларів США за тонну, сочевиці — 700-800 доларів США за тонну, а це вже набагато вигідніше, ніж та сама соя.

Ціни за тонну Горох зелений Горох жовтий Квасоля Нут Сочевиця Соя
грн 9600 6400 16500 30000 22000 12450
дол.США 240 206 960 395

Дані станом на 28.11.2017 року, згідно аналізу сайту https://tripoli.land/

Крім того, як розповіла Антоніна Скляренко, президент Асоціації виробників бобових, світова пропозиція не встигає за попитом ще й тому, що бобові набувають дедалі більшої популярності як елемент здорового харчування. Це пов’язано зі збільшенням питомої ваги матеріального забезпеченого середнього класу у структурі світового населення, який здатен платити більше за корисніші та якісніші продукти (це не про Україну, а загалом). Відтак, попит зростає і зі сторони Європи. Такі тенденції відбиваються в українському ринку: якщо у 2016 році було вирощено 800 тис. т бобових, то у 2017-му цей показник досягнув 1,3 млн т. Лідером з вирощування залишається горох, але вже його наздогнати намагаються нут, сочевиця, квасоля тощо.

Читайте: Площі під сочевицею у 2018-му зростуть у 4 рази

Бобові сприяють збереженню ґрунтів набагато більше, аніж інші культури, а також доступні для вирощування усім агровиробникам, навіть дрібним. Більше того, зміна кліматичних умов України розширює географію вирощування бобових — тепер їх можна вирощувати навіть у Західній Україні.

— Фермери південних областей працюють здебільшого із сівозміною пшениця-соняшник, що аж ніяк не добре для збереження родючості землі. Наслідком цього стають часті неврожаї. Натомість бобові — добрі попередники зернових у сівозмінах. Також солома бобових, якщо її приорювати на полі, збагачує ґрунт азотом, мікроелементами і може слугувати добривом, — розповів генеральний директор ТОВ «Харвіст-Холдинг» Дмитро  Скорняков.

Галина Василенко