Незважаючи на очевидні переваги як з погляду технології вирощування, так і з можливості отримати високу маржу, бобові культури і досі залишаються в Україні нішевими.
— На сьогодні маємо близько півмільйона гектарів бобових, щоправда, з них три чверті — горох, на другому місці зі значним відривом — квасоля. Поки що мало уваги приділяється іншим перспективним культурам, як нут, боби маш тощо, — зауважила Ольга Трофімцева під час прес-конференції на тему «Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту».
Попит випереджає пропозицію — так можна сьогодні охарактеризувати ринок бобових культур. І це, безумовно, вигідно для виробника. Дуже великим споживачем бобових є Індія, де щороку вирощують понад 10 млн т, але і цього не вистачає, аби покрити попит населення, яке постійно зростає, тому щороку тут імпортують близько 5 млн т бобових з Канади. Для України — цей ринок також є перспективним. Зі слів Ольги Трофімцевої, під час неодноразових переговорів з представниками Індії стало зрозуміло у зацікавленості в українській продукції. Крім того, ринок пропонує привабливу ціну на бобові: так, експортна ціна нуту становить від 1000 доларів США за тонну, сочевиці — 700-800 доларів США за тонну, а це вже набагато вигідніше, ніж та сама соя.
Ціни за тонну | Горох зелений | Горох жовтий | Квасоля | Нут | Сочевиця | Соя |
грн | 9600 | 6400 | 16500 | 30000 | 22000 | 12450 |
дол.США | 240 | 206 | 960 | 395 |
Дані станом на 28.11.2017 року, згідно аналізу сайту https://tripoli.land/
Крім того, як розповіла Антоніна Скляренко, президент Асоціації виробників бобових, світова пропозиція не встигає за попитом ще й тому, що бобові набувають дедалі більшої популярності як елемент здорового харчування. Це пов’язано зі збільшенням питомої ваги матеріального забезпеченого середнього класу у структурі світового населення, який здатен платити більше за корисніші та якісніші продукти (це не про Україну, а загалом). Відтак, попит зростає і зі сторони Європи. Такі тенденції відбиваються в українському ринку: якщо у 2016 році було вирощено 800 тис. т бобових, то у 2017-му цей показник досягнув 1,3 млн т. Лідером з вирощування залишається горох, але вже його наздогнати намагаються нут, сочевиця, квасоля тощо.
Читайте: Площі під сочевицею у 2018-му зростуть у 4 рази
Бобові сприяють збереженню ґрунтів набагато більше, аніж інші культури, а також доступні для вирощування усім агровиробникам, навіть дрібним. Більше того, зміна кліматичних умов України розширює географію вирощування бобових — тепер їх можна вирощувати навіть у Західній Україні.
— Фермери південних областей працюють здебільшого із сівозміною пшениця-соняшник, що аж ніяк не добре для збереження родючості землі. Наслідком цього стають часті неврожаї. Натомість бобові — добрі попередники зернових у сівозмінах. Також солома бобових, якщо її приорювати на полі, збагачує ґрунт азотом, мікроелементами і може слугувати добривом, — розповів генеральний директор ТОВ «Харвіст-Холдинг» Дмитро Скорняков.
Галина Василенко