Оптимізація живлення культур: точне внесення азоту за допомогою 360 Y-DROP®

Точне внесення азоту за допомогою обладнання 360 Y-DROP®
Погодні умови людина контролювати не може, а от всі решта чинники, що впливають на продуктивність вирощування культур, контролювати можна і треба! Серед них найвагомішу частку займає азот – 26%, згідно з даними досліджень впливу на врожайність кукурудзи (Університет Іллінойсу, США).

Вносимо добриво тоді, коли рослина готова його спожити

Найбільше азоту (75%) кукурудза використовує від фази V10+, коли рослина вже досягла 10 листків, і до закінчення наливу зерна. Проте згідно з традиційною технологією вирощування більшість аграріїв вносять всю норму азоту відразу під час посіву чи на початку вегетації і сподіваються, що до того моменту, коли рослина його максимально потребуватиме, він залишиться у ґрунті. Однак, азот у ґрунті дуже активний, і з вологою він може переміститися надто глибоко туди, куди не сягає коріння рослини, тобто стає недоступним. Або ж на старті рослина отримує його забагато, що викликає інтенсивний ріст стебла, а в період формування генеративних органів відчуває нестачу азоту, що негативно впливає на майбутній урожай.

Існує також велика залежність доступності азоту для рослини від рівня зволоження ґрунту: 25 мм опадів просувають азот у глибину ґрунту на 15 см. У дощові роки азот промивається вглиб і стає недосяжним для кореневої системи рослини, а в сухі роки ситуація протилежна – через нестачу вологи азот не зв’язується з ґрунтом, надто швидко випаровується і не працює. В обох випадках агровиробник втрачає гроші.

Тож цілком логічно організувати технологію так, щоб вносити добриво тоді, коли рослина готова його спожити. Найбільш оптимально це дає змогу зробити технологія управління вегетацією рослин SIDEDRESS, американської компанії «360 Yield Center». Вона працює за принципом timing and placement – у потрібний час, у потрібне місце.

Азот у рядок – на пів тонни кукурудзи більше з кожного гектара

Інноваційну розробку американської компанії «360 Yield Center» для технології SIDEDRESS в Україні пропонує компанія «Агротерра».

NB: 360 Y-DROP® – це додаткове обладнання для внесення рідких добрив, яке встановлюють на причіпний обприскувач або культиватор, що дає змогу проводити підживлення КАСом у фазі V5–V8, або ж на самохідний обприскувач – від фази V7 до викидання волоті.

За допомогою обладнання 360 Y-DROP® добриво вносять у рядок, у зоні до 5 см навколо стебла, прямо над кореневою системою рослини.

Точне внесення забезпечує кращу ефективність використання азоту й у підсумку – більшу врожайність культури, адже 2/3 поживних речовин кукурудза отримує з ґрунту у радіусі приблизно 20 см навколо рослини. До того ж, азот переміщається у ґрунті вертикально, а не в горизонтальній площині. Отже, наше завдання – вносити азот у рядок, а не в міжряддя. Це можливо зробити лише за допомогою системи 360 Y-DROP®.

Порівняння підживлення кукурудзи колтером по центру міжряддя (ліворуч) і за допомогою 360 Y-DROP® (праворуч) у фазі 5-6 листків, одна норма КАС, Хмельницька обл.

– Рослина кукурудзи за своєю будовою схожа на велику лійку: листя збирає вологу з атмосфери – від туману або нічної роси, чи дощу – і по стеблу транспортує її вниз до кореня. У міжрядді накопичується лише 20% вологи, а 80% – рослина збирає у прикореневу зону. Тож наша ціль – вносити азот туди, де є волога і корені, що дає збільшення врожайності майже на пів тонни кукурудзи на кожен гектар, як порівняти з підживленням азом у центр міжряддя, – пояснює Джон Ларкін, технолог компанії «360 Yield Center».

Завдання аграрія – забезпечити кукурудзу азотом на етапах, коли йде розвиток кореневої системи, закладається кількість зерен у ряду та кількість рядів.

Для цього фахівці проєкту FreeFARM компанії «Агротерра» рекомендують:

  1. Під час посіву культури вносити 30-50% від загальної норми азоту (залежно від зони вирощування).
  2. Решту норми внести за допомогою обладнання 360 Y-DROP®, починаючи з фази 8-10 листків і до фази викидання волоті – саме тоді, коли рослина найбільше цього потребує, адже понад 75% азоту кукурудза споживає після 10 листка й до кінця наливу зерна.

Читайте також: FreeFARM: синергія техніки та технологій для ефективного господарювання в різних ґрунтово-кліматичних зонах України

– Завдяки дробному внесенню азоту ви мінімізуєте його втрати. Краще додати азот упродовж вегетації культури, попередньо визначивши за допомогою аналізатора 360 Soilscan™ потрібну норму на момент підживлення, враховуючи планову врожайність, – підсумовує Олег Пелипенко, керівник агрономічного супроводу проєкту FreeFARM.

Підготувала Марія ХРУНЬ

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram