Зберегти врожай, зібраний у 2022 році, і не допустити його втрат на сьогодні є одним із основних викликів для аграріїв. Під час зберігання втрати можуть становити 70% від загального обсягу. До таких втрат призводить стан зернової маси, адже під час зберігання зерно основної культури продовжуватиме дозрівати, воно дихатиме, у ньому розмножуватимуться мікроорганізми, кліщі, комахи, життєдіяльність яких призведе до зігрівання, забруднення й пошкодження зерна, зокрема зерно може проростати, пліснявіти.
Якісно очищаємо зерно — готуємо його до закладання
Для забезпечення тривалого зберігання зібраного врожаю зерна рекомендовано завантажувати на зберігання тільки чисте і відсортоване зерно.
NB: Тому відразу після збирання необхідно забезпечити підготовку врожаю та здійснити попереднє, первинне і вторинне очищення, під час якого із зерна видалити насіння бур’янів, рештки рослин, пил, а також інші небажані домішки (дрібні камінці, землю, пісок) та повітря.
Так, повітря, яке міститиметься в прошарках між зерном, за фізико-хімічними показниками (газовий склад, температура, відносна вологість, барометричний тиск) значно відрізнятиметься від повітря в навколишньому середовищі. Як правило, воно матиме вищу температуру і відносну вологість, більший вміст діоксиду вуглецю, а в умовах охолодження чи герметизації зернової маси його показники будуть змінюватися.
На току рекомендовано забезпечити сипучість зернової маси, щоб не дати застрягнути зернинам під час сушіння в механізмах і приладах сушарки. Також зернову масу необхідно максимально очистити від домішок для недопущення її псування через самозігрівання.
NB: Зернова маса повинна мати вологість не вище 18% і містити домішок не більше 8%.
Насіння бур’янів важко відокремлюється від зерна основної культури через близькі параметри їх розмірів і питому вагу насіння цих бур’янів, а окреме містить отруйні речовини, небажані як для використання зерна для годівлі тварин, так і на виготовлення з нього продукції. Рівень такого засмічення може коливатися від 2 до 15%. Тому обов’язково рекомендовано зернову масу очищувати від насіння бур’янів.
Одним із способів очищення є очищення за допомогою повітряних струменів, як горизонтального (машини первинного очищення) так і вертикального спрямування (у зерноочищувальних колонах, на сортувальних столах тощо).
Для безперебійної роботи машин регулюють силу струменя та періодично очищують фільтри і пилоуловлювачі.
NB: Під час очищення вологої маси зерна швидкість повітряного струменя рекомендовано збільшувати. Для цього знизу під металеву сітку подається повітря вертикально на пневматичні сортувальні насипи, розподіляючи зернову масу за щільністю та коефіцієнтом тертя.
Після первинної обробки на пневматичних сортувальних столах зернову масу розподіляють на фракції. Під час цієї операції зерно пшениці, вівса, ячменю, гречки очищають від насіння дикої редьки, а також інших домішок. Маючи різну щільність, а також розмір і форму, домішки будуть розподілятися у зерновій масі у різних шарах.
Для відокремлення домішок насіння бур’янів від зерна рекомендовано використовувати решітки (сита) з різними розмірами і формою отворів для просіювання насіння. Наприклад, зерно жита і насіння пирію мало відрізняється за шириною і значно відрізняються за товщиною, тому його сепарують на ситах з довгастими отворами. У разі просівання вологого і мало сипучого зерна збільшують частоту коливань решіток.
NB: Для відокремлення зерна від насіння бур’янів за різної їх довжини застосовують дискові або циліндричні трієри. Дискові трієри поділяються на вівсюжні та кукільні і розрізняються за розмірами комірок.
За формою поверхні і конфігурацією зерна чи насіння зернову суміш розподіляють на фрикційних (гірки) і гвинтових (змійки) сепараторах.
Сучасний ринок сільськогосподарської техніки та механізмів пропонує великий вибір сепараторів для очищення зерна різних сільськогосподарських культур.
На сьогодні запропоновано принципово новий спосіб очищення зерна — за допомогою гравітаційного руху (самоплину) зернової маси нерухомими решетами і розділення великих і дрібних домішок.
До основних переваг гравітаційного очисника зерна порівняно з традиційними належать: відсутність травмування зерна, забезпечення попереднього очищення зернової маси від довгих домішок на рівні 77%, зменшення втрат зерна до 1%, очищення зерна від основних домішок без затрат енергії, здійснення операції з очищення під час завантаження зерна у сховище, а також невеликі маса і габарити, зручність установлення (безпосередньо над сховищем).
Очищення зернових мас від домішок насіння бур’янів і сортування найефективніше здійснюється на сепараторах вібраційної дії. Під час вібрації виконується основне завдання сепарування: переміщення часток фракцій, що розподіляються, в різні напрямки робочого простору.
Ігор СТОРЧОУС, кандидат с/г наук
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram