Британські фахівці зі створення нових сортів ягід з компанії Global Plant Genetics виділили основні напрямки розвитку селекції малини для свіжого ринку найближчими роками. Про це повідомив EastFruit.

Спільно з Інститутом Джеймса Хаттона (James Hutton Institute) компанія нещодавно вивела на світовий ринок 4 нові високоврожайні сорти малини. Усі вони дають змогу розширити період збирання врожаю.

Так, новий сорт малини “Скай” ремонтантний. Він забезпечує два рясні збори врожаю навесні і восени вже на пагонах першого року. Плодоносить великими ягодами з насиченим кольором та виразним смаком. Також ця малина доволі лежка. Сорт придатний для вирощування у різних кліматичних умовах, оскільки не потребує тривалого періоду низьких температур взимку.

Ремонтантний сорт “Льюїс” або “Боні Льюїс” плодоносить на початку збору врожаю на пагонах першого року, чим добре доповнює сорт “Скай”. Ягоди цього сорту також мають виражений смак і дуже добру лежкість. Малина “Льюїс” може давати два врожаї на рік. При цьому вміст цукру за шкалою Брікс для ягід з пагонів другого року може досягати 14%.

“Ґлен Мор” плодоносить на пагонах другого року. Цей сорт відрізняється тим, що дає врожай на верхівках пагонів першого року в кінці сезону. Це перший сорт малини у програмі селекції Global Plant Genetics, який має стійкість до кореневої гнилі. Серед його переваг відсутність потреби у тривалому періоді низьких температур взимку. Малина “Ґлен Мор” має чудову якість, лежкість, високу врожайність, смак та розмір.

Сорт “Ґлен Каррон” ж потребує тривалого періоду спокою за холодних температур взимку. Він дає врожай на пагонах другого року і найкраще підходить для вирощування малини на рослинах лонг-кейн (long cane). Це високоврожайний сорт, ягоди якого дозрівають на початку літа.

Читайте також: Листя малини змінює забарвлення — що робити

Генетично стійкі до кореневої гнилі рослини сорту “Ґлен Мор” надалі будуть використовуватися для селекції інших сортів малини. У Global Plant Genetics очікують, що у найближчому майбутньому будуть розроблені нові покращені сорти у плані розміру ягід, лежкості, урожайності та смаку.

Зазначимо, що з 1990 року у світі подвоїлась площа вирощування малини. Сьогодні її оцінюють у 125 тис. га. Більшість малини вирощують для переробки, зокрема, для виробництва консервованої продукції, десертів, соків. Під виробництво ягоди для свіжого ринку зайнято приблизно 30% від загальної площі вирощування. Водночас частка врожаю малини для використання у свіжому вигляді вища за це значення.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram