Науковці з Каліфорнійського університету хочуть виявити у сорго гени, які допомагають рослині не боятися посухи, і в майбутньому планують застосувати своє відкриття для селекції інших зернових культур, таких як кукурудза, пшениця, рис і ячмінь.




— У майбутньому нам знадобляться врожаї, які будуть мати вищу стійкість до посухи. Я планую використовувати сорго в якості моделі для виявлення посухостійких генів, а потім подивитися, чи можемо ми прищепити їх в інші зернові культури, — ділиться ідеєю Джефф Далберг, директор дослідницького центру по селекції рослин з Каліфорнійського університету.

Далберг спеціалізується на селекції та генетиці рослин, займаючись культурою сорго близько 40 років. У 1980-х роках у Нігері він побачив урожай сорго, який отримували буквально в екстремальних умовах. Зараз науковець проводить випробування сорго на відкритому ґрунті, аби отримати дані для зіставлення різновидів культури, і того, як вони себе ведуть під час посухи і що відбувається в мікробіомі ґрунту. Дослідження є частиною п’ятирічного проекту, що фінансується Міністерством енергетики США.

— Ми дійсно змогли побачити, як мікробіом реагує на нестачу вологи. Мікробні спільноти не тільки реагують на те, що відбувається в ґрунті, а й у певному сенсі взаємодіють із сорго, допомагаючи рослинам долати періоди посухи за допомогою різних механізмів, які ми поки що не розуміємо, — розповідає Далберг.


Сорго — п’ята за важливістю зернова культура, яку вирощують у всьому світі. Воно забезпечує їжею близько 500 мільйонів людей, хоча у США сорго вирощують, в основному, на корм тваринам і для виробництва біоетанолу. За словами дослідників, раніше ніхто не проводив подібних досліджень у настільки великому масштабі. При цьому Каліфорнія ідеальне місце для вивчення посухостійкості сорго, оскільки більшість культур тут потребують штучного зрошення.

— Порівняно з близькими родичами, такими як кукурудза та інші види проса, сорго потребує набагато менше води. Нам поки неясно, що відбувається як на молекулярному рівні, так і на генетичному, але якщо б ми могли це зрозуміти, то використовували б перевагу в інших культурах, — зазначив інший експерт у галузі вивчення генів рослин Девін Коулман-Дерр.

Він гадає, що найбільше, порівняно з іншими культурами, мікробіом рослин сорго допомагає культурі вижити при нестачі води. Якщо дослідники ідентифікують конкретні мікробіоми, які приносять користь сорго під час посухи, вони зможуть культивувати їх, і це потенційно може бути товарним продуктом для фермерів, які ведуть сільгоспвиробництво в умовах посухи.

За матеріалами AgroPages.com