Органічну продукцію за кордоном можна продавати у п’ять разів дорожче, аніж в Україні, і це буде значно надійнішим джерелом збуту, адже українці, здебільшого, не мають можливості споживати органічну продукцію. Водночас близько 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт зазначив гендиректор ТОВ «Ріттер Біо Агро» та ТОВ «Дедденс Агро» Віктор Щербачук на міжнародній конференції «Коло Вінценза. Майбутнє Карпат».
Підприємець зазначає, що попит на органічну продукцію є. Зокрема, він почав вирощувати органічні продукти у 2013 році. Тому Віктор Щербачук знає, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії, а урожайність може бути не нижчою, як у традиційному землеробстві.
Віктор Щербачук, гендиректор ТОВ “Ріттер Біо Агро” та ТОВ “Дедденс Агро” у посівах органічної кукурудзи. @Фото із особистої Facebook-сторінки В. Щербачука
Читайте також: Органік-тренд: цукор
— З гектара збираємо 5 тонн пшениці, 7 тонн кукурудзи, 2 тонни льону, 5-7 тонн вівса, — каже підприємець.
Однак він зазначає, що фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще. Зокрема Віктор Щербачук наводить приклад, що у Німеччині на 1 гектар виплачують 400 євро дотацій від держави, Китай сплачує на гектар по 50 тисяч доларів дотацій.
— В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тисяч, бо довгоносик поїв увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 тонн буряка з гектара, — додав він.
За матеріалами Gazeta.ua