Цьогорічна тепла зима посприяла гарній перезимівлі шкідників, зокрема попелиць. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області відзначають підвищення чисельності попелиць на плодових та ягідних насадженнях.

NB: Оптимальними умовами для розвитку попелиць є температура 23-25ºС і відносна вологість повітря 80-85%. Температура вища 30ºС пригнічує цих шкідників.

— Попелиця утворює колонії, заселяючи листки з нижнього боку. Пошкоджене  листя  скручується, краї його загинаються і знебарвлюються уздовж жилок. Усі види  попелиць висмоктують поживні речовини із рослин, що впливає на урожай та його якість. Втрати врожаю можуть становити 30-50%. Крім того, попелиці є  перенощиками вірусних хвороб типу мозаїк та карликовості на зернових; на плодових –  до затримання  росту пагонів, зниження зимостійкості, а також кількості та якості врожаю плодів. Від виділень цієї комахи листя стають липкими, на них з часом з’являється темно-сірий наліт — сажистий гриб, — йдеться у повідомленні.

Щоб не допустити ураження посівів вірусними хворобами рекомендуємо проводити постійний моніторинг.

За перевищення рівня економічного порогу шкідливості  (ЕПШ):

• на озимих зернових  у фазу «вихід в трубку» — 10 екз/стебло при 50% заселенні «кінець цвітіння» — при чисельності 5-6 особин на стебло, або 500 екз. на 100 помахів сачком;

• на ярих у фазу колосіння, налив зерна 10 екз. на стебло;

• на горосі  250-300 екз./10 помахів сачка або 20 % заселених рослин;

• на капусті на початку формування головки при 5-10 % заселених рослин;

• на яблуні протягом вегетації при 10-15% заселених листків слід провести обробки дозволеними препаратами на основі діючих речовин  піриміфос-метил, спіротетромат, тіаклоприд+дельтаметрин, імідаклоприд, флупірадіфурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос+циперметрин, диметоат та інші згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram