Минулого року у Німеччині було проведено дослідження щодо впливу сидерації міжрядь спаржі на мінералізацію азоту.

Результати засвідчили, що під час завершення збирання врожаю мінералізація органічного азоту в ґрунті була вище в міжряддях, зайнятих сидератами, ніж в міжряддях без них. Крім того, спостерігалися невеликі відмінності у температурі ґрунту, що призвело до трохи більш раннього врожаю.

Дослідження проводилося Сільськогосподарської палатою федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, повідомляє портал «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

На початку сезону аж до пікового моменту в червні мінералізація азоту в обох варіантах була практично однакова.

Варіант без сидерації. Пік мінералізації був досягнутий 14 червня із вмістом N-min 140 кг/га. 12 липня його зміст був на рівні 110 кг/га, а 16 серпня — 120 кг/га. До 6 вересня вміст азоту знизився до 40 кг/га.

Варіант із сидератами. Максимального вмісту азоту було досягнуто дещо пізніше — до 12 липня —160 кг/га, 16 серпня він становив 80 кг/га і 6 вересня — 40 кг/га.

Таким чином, науковці дійшли висновку, що вирощування сидератів у міжряддях не здійснює негативного впливу на посіви.