Недостатньо яскравий колір тепличних помідорів зумовлений недостатнім надходженням калію в плоди. Згідно з результатами дослідження голландської компанії «НоваКроп Контроль» (NovaCrop Control), навіть при високих дозах калію в розчині і дренажі, його вміст у соці рослини і плодів може бути низьким. Одним із виходів з ситуації фахівці пропонують стимулювати споживання калію рослинами коригуючи вміст фосфору розчині.
NB: Відомо, що при зниженні дози фосфору поліпшується надходження в рослину мікроелементів, перш за все, заліза, марганцю і цинку. Впливає він і на «споживання» рослинами калію. Фахівці на прикладі довели, що червоніші помідори отримували калію менше, аніж не такі червоні плоди.
Щоб довести цю теорію, фахівці проводили експерименти на різних видах помідорів.
Під час дослідження науковці порівнювали чотири дози фосфору — від 0 ммоль/л до 1,5 ммоль/л (стандартна доза в голландських господарствах). У всіх варіантах вміст калію в розчині був 6 ммоль/л, а кожною дозою удобрювали по чотири рослини. Експеримент тривав 68 днів, впродовж якого сік рослин аналізували сім разів. Як і очікувалося, у варіанті без фосфору рослини відставали в рості і розвитку. У варіанті з вмістом фосфору 0,25 ммоль/л (тобто в 6 разів менше, ніж зазвичай) на рослинах не було візуальних ознак нестачі фосфору, проте його вміст у соку листя був нижчим мінімально допустимого.
Ріст і розвиток рослин у варіанті з вмістом фосфору 0,5 ммоль/л були хорошими, зростання і розвиток коренів і плодів були такими ж, як у варіанті 1,5 ммоль/л. Зниження дози фосфору в розчині вплинуло на вміст калію в соці рослин. При цьому його вміст в листі був найвищим у варіанті з вмістом фосфору 1,5 ммоль/л.
Натомість у плодах вміст калію зростав при зниженні дози фосфору. Зокрема при варіанті з дозою фосфору 0,25 ммоль/л вміст калію в плодах був на 20% вищим, ніж при стандартній дозі фосфору.
Результати досліджень свідчать, що зниження дози фосфору може стимулювати надходження калію у плоди. А додатковою перевагою буде поліпшення надходження мікроелементів.
За матеріалами «АПК-Інформ: овочі та фрукти»