Світове споживання їжі стабільно зростає. Згідно з даними FAOSTAT за десять років — у проміжку з 1993 по 2013 рік — споживання кілокалорій на душу населення в день зросло на 10%: з 2616 до 2874. Водночас розрив у доступності продуктів харчування у різних за рівнем розвитку країнах скоротився, адже якщо споживання кілокалорій на душу населення в день у Європі зросло на 4%, то у найменше розвинених країнах зростання склало цілих 20%. Однак експерти зазначають, що наступні кілька років темпи зростання споживання сповільняться.

Основними джерелами зростання споживання в останнє десятиріччя були, перш за все, Китайська Народна Республіка, де зростання споживання м’яса та риби спричинило збільшення потреби у кормах на 6% в рік, та світовий сектор біопалива, де використання сировини зросло майже на 8% на рік.

Як прогнозують аналітики OECD-FAO Agricultural Outlook, до 2026 року світовий імпорт пшениці зросте на 22 мільйони тонн у рік. І хоча основним регіоном-імпортером залишатиметься Азія, майже третина збільшення потреб у імпорті припаде на країни Африки на південь від Сахари. Щоб задовольнити цей попит, річні потреби в імпорті пшениці в усьому світі збільшаться до майже 190 мільйонів тонн. Тільки в країни південної Сахари доведеться щорічно імпортувати на 6 мільйонів тонн пшениці більше.

Зокрема, до 2026 року у світі ще зросте споживання м’яса, а це у свою чергу призведе до підвищеного попиту на кукурудзу для відгодівлі сільськогосподарських тварин. До прикладу, аналітики зазначають, що тільки в Нігерії буде потрібно ще 500 тисяч тонн кукурудзи додатково для задоволення річного попиту на корми. А загалом на південь від Сахари споживання кормової кукурудзи збільшиться на чверть.

Таким чином, світовий імпорт кукурудзи у 2026 році буде на 14 мільйонів тонн більшим, ніж у 2017. При цьому лише на частку Мексики припадатиме 10% світового імпорту кукурудзи, а щорічний імпорт в Саудівській Аравії збільшиться на третину до 5,3 млн. тонн, що зробить цю країну 9-м найбільшим імпортером кукурудзи у світі.