Навесні зернові культури повинні бути посіяні рано. Вирішальними факторами є: температура, можливість вийти в поле і проведення усіх заходів до сівби.

Дата посіву визначається температурою ґрунту, яка вимірюється в полі на глибині посіву. Якщо спостерігаються тенденції підвищення температури, а синоптики передбачають поступове зігрівання, то вже можна сіяти, коли температура ґрунту на глибині висіву становить 2°С. Хоча в таких умовах процес проростання буде повільним. Швидка схожість спостерігається при температурі ґрунту 5-6°С.



Короткочасні морози не несуть загроз, адже попередньо прогрітий ґрунт не замерзає (протягом 1-3 ночей) до глибини розміщеного в ньому насіння. Натомість під сонячним промінням ґрунт швидко нагрівається.

Ярий ячмінь, призначений для пивоваріння, варто сіяти якомога швидше, коли температура верхнього шару грунту перевищує 3-4°С. Затримка дати сівби пивоварного ячменю негативно вплине на вміст білка в зерні, що може перевищувати рекомендований стандарт.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram