В Україні вирощуванню такої багаторічної трави сімейства бобових як люцерна не приділяється достатньо уваги, тому вона радше належить до нішевих культур. натомість люцерна — це цінна кормова культура, її сіно містить багато клітковини, протеїнів, амінокислот, вітамінів і інших елементів, необхідних для організму домашніх тварин, а ділянка землі, засіяна люцерною, дає урожай наступні чотири-п’ять років.
Скошувати люцерну впродовж одного сезону можна в середньому п’ять разів. При дотриманні технології вирощування, з одного гектара люцерни виходить 9-10 тонн сіна, а в умовах штучного зрошення — 15-20 тонн. При цьому після люцерни ґрунт, на якому вона росла, має поліпшені властивості, та насичений азотом, тому люцерна — ще й прекрасний сидерат.
NB: Як зазначає компанія Pro-Consulting, вирощування люцерни може давати гарні прибутки. Згідно з аналізом експертів, вирощування люцерни на площі 1,5 тис. гектарів дозволить щорічно отримати більше 100 тис. тонн зеленої маси. Врожай, після скошування, можна висушувати на сіно і навіть продавати на експорт в арабські країни.
Однак для максимальної ефективності необхідно правильно вибрати місце розташування: воно повинно бути сприятливе для зростання люцерни і мати хороший доступ до морських портів, з яких сіно відправлятиметься покупцям. Тому південно-східні регіони, зокрема Запорізька і Дніпропетровська області, підходять найкраще.
Використання насіння люцерни сорту Серафима дозволить збирати з кожного гектара близько 690 центнерів зеленої маси, з якої вийде 170 центнерів сіна. Останнє можна продавати в валках по 20 кг. На другий проектний рік сума реалізації продукції становитиме більше $1,27 млн, в наступні три роки — більше $ 2,32 млн.
Згідно з бізнес-планом вкладені в проект кошти повернуться до інвестора у вигляді прибутку, з урахуванням дисконту, протягом 26,8 місяців або трохи більше двох років.