Нові тренди в способі життя — це нові можливості для розвитку. Одним із останніх є здоровий спосіб життя, який спонукав аграріїв вирощувати більше овочів та зелені. Серед цього різноманіття доволі новий для українського ринку є мікрогін — молоді пагони у фазі першого листа, у якому сконцентровано максимум вітамінів, та який не вимагає добрив.
Директор фірми «Агроаналіз» Вадим Дудка вирощує мікрогін на 10 арах і на власному досвіді переконався, що на цій продукції можна добре заробити.
— На 10 соток можна заробити мільйони. Мікрогрін — це не те, що можна продавати тоннами, фурами. Тому фермерам потрібно ретельніше думати про збут продукту і маркетинг. Найбільш ходовий період для реалізації мікрогріну: жовтень-квітень. Ці 7 місяців — найкращий період продажу мікрогрін. Це без малого 2 мільйони гривень з 10-ти соток, — поділився досвідом фермер.
За його словами, для вирощування цієї продукції дуже важливо правильно вибрати насіння — воно повинно бути непротруєним, бажано марковане «Organic». А от субстрат для вирощування — чистий торф або кокосове волокно, без добрив і добавок товщиною 1-1,5 см.
— Субстрат засипається в ємність, і далі сіють насіння. Засипати або не засинати насіння субстратом — залежить від культури. Наприклад, крес-салат небажано засипати, а просто салат — краще присипати на 3-4 мм. Важливо, щоб торф був сипучим, — зазначив Вадим Дудка.
NB: При цьому ключовий фактор для вирощування — температурні умови, оскільки рослини дуже маленькі та вразливі. Швидкість дозрівання врожаю залежить від температури. При цьому оптимальна температура для теплолюбних культур повинна бути дещо вищою. Другий фактор — це світло, яке прискорює розвиток рослин. Щоправда для пагонів воно не є обов’язковим, і при хорошому просвічування теплиці можна обійтись без додаткового освітлення. Вирощувати пагони можна у пластикових лотках, або касетами. Перші — недорогі, другі дозволяють вирощувати мікрогін осередками.
Ще один важливий нюанс — жодним чином не можна допустити переростання рослин, адже тоді вони втратять товарну цінність. Після збору, рослини потрібно охолодити, щоб вони краще зберігались.
Вадим Дудка зазначає, щоб зайти в цей ринок, потрібно вирощувати продукцію хорошої якості, за вигідними цінами і активно просувати свій продукт. Рентабельність на площі 10 арів становить за найскромнішими підрахунками 86% при витратах в трохи більше 30 тисяч доларів.
А от що стосується ринків збуту, то про них треба дбати найбільше. Організація швидкої доставки та максимальна близькість до міста — те, що допоможе налагодити ринок збуту.
За матеріалами Seeds.org.ua