Яра пшениця може бути доволі прибутковою, якщо враховувати її потреби. На цьому наголошують і американські агрономи, які поділилися своїми досвідом вирощування ярої пшениці.
Перше, що потрібно зробити фермеру — це очистити поле від бур’янів та сусідства озимої пшениці. Адже одна з основних проблем ярої пшениці — віруси мозаїки пшениці — будуть заражати як озиму, так і яру культуру, що може знизити врожайність до 60%. При цьому поле потрібно обробити гербіцидами принаймні за два тижні до посівної. Недавнє дослідження показало, що обробка ґрунту допомагає знищити небажані рослини в сухих умовах, а застосування гербіцидів показує кращий результат при вологих умовах.
Виробникам також слід розумно підходити до питання вибору оптимальних сортів ярої пшениці для конкретної області і конкретного поля. Тут допоможе консультація з агрономом, який внесе ясність, чи варто застосовувати додаткову обробку інсектицидами до вже протруєного насіння.
Також потрібно налаштувати сівалку. Оброблене насіння має більший розмір, ніж необроблене, що є фактором визначення швидкості висіву. Глибина загортання також має значення. Агроном WinField United Кайл Окке зазначає, що часто чує від фермерів, що при сівбі пшениці різна глибина загортання насіння не критична.
— Якщо насіння висівають глибше, ніж потрібно, це обов’язково позначається на проростанні цього насіння. Насіння висіяне на меншій глибині проростає швидше, а насіння, висіяне глибше, ніж слід, буде розвиватися повільніше. Це може привести до різниці в часі появи сходів на кілька днів у тій же області, — зазначає експерт.
Водночас нерівномірні сходи і нерівномірне зростання можуть піднести фермерам неприємний сюрприз трохи пізніше.
— Якщо у вас відмінність у формуванні колоса на п’ять-сім днів, застосування фунгіциду для контролю фузаріозу колоса буде складним завданням, — каже Окке.
Як тільки починається вегетаційний період, головну роль починає відігравати температура, волога і гарне живлення рослин.
— Суха весна завжди обмежує врожайність зернових, — каже Ромуло Лоллато, фахівець з пшениці з Канзасса. — Використання продуктів захисту рослин, таких як фунгіциди, та достатньо добрив впродовж вегетаційного періоду, може розкрити потенційну максимальну врожайність ярої пшениці, навіть при несприятливому старті.
Американські виробники зернових завжди приділяють велику увагу моніторингу та прогнозам погода. Якщо гряде посуха, то вони вважають за краще відмовитися від наміру сіяти яру пшеницю і вибирають іншу культуру.
На відміну від погоди, вегетацію рослин можна контролювати. Список макро- і мікроелементів, необхідних для високого врожаю ярої пшениці, очолюють азот, калій і магній. Азот і магній підтримують вироблення хлорофілу, який надає рослині зелений колір і є головним для фотосинтезу.
Удобрення азотом буде впливати на розмір і вагу кінцевого зерна пшениці, а також на кількість зерен у колосі. Вкрай важливо знати правильний час застосування азоту. Кількість зерен закладається рано, отже, раннє застосування азоту забезпечить рослина достатнім рівнем енергії, необхідної для цього процесу. Азотні підживлення ярої пшениці необхідно проводити в посушливих районах, що може збільшити врожайність до 60%.
Найбільший попит на макроелементи припадає на період швидкого зростання пшениці навесні. Тому слід провести аналіз ґрунту для визначення правильного співвідношеннях всіх необхідних поживних речовин.
Поряд з контролем поживних речовин і хвороб на розмір і якість зерна впливає зрошення. Згідно з даними Університету штату Монтана, загальна сезонна потреба врожаю ярої пшениці становить близько 45-53 сантиметрів вологи, при тому прохолодні температури впродовж вегетаційного періоду сприятимуть подальшому скороченню потреб у воді. Однак остерігайтеся надмірного зрошення, так як це може викликати вилуговування, особливо азоту, якщо рослини піддаються надмірному поливу на початку сезону.