Україна сьогодні входить в десятку найбільших світових виробників пшениці, а її зерновий сектор забезпечує роботою українців, зайнятих у сільському господарстві, борошномельної промисловості, торгівлі, транспорті, в банківській сфері і в роздрібній торгівлі. При цьому експорт української пшениці неухильно зростає, адже якщо в 2010/2011 році він становив 4 млн тонн, то в 2017/2018 році перевищив 16 млн тонн.
NB: Як зазначають у ФАО, інвестиції у виробництво зерна і торгівлю в Україні можуть зіграти життєво важливу роль у вирішенні проблеми продовольчої безпеки. За даними організації, до 2030 року чисельність населення планети досягне 8,6 млрд осіб, а вже до 2026 році для задоволення зростаючого світового попиту фермерам доведеться перевищити рекордні 761 млн тонн пшениці, виробленої в 2016 році, до приблизно 821 млн тонни.
— Країни Північної Африки, зокрема Єгипет, який є найбільшим світовим імпортером пшениці, мають обмеженими можливостями виробництва через дефіцит земельних і водних ресурсів. У перспективі вони будуть більше покладатися на експортерів зерна з Чорноморського регіону, таких як Росія, Україна і Румунія, — зазначає економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй Дмитро Приходько.
При цьому розвиток технологій і транспорту може істотно збільшити виробництво зерна в Україні, як свого часу підштовхнуло його залучення інвестицій в агросектор та стабільна ситуація в країні.
— Врожайність української пшениці зазвичай трохи вище 4 тонн з гектара. Порівняйте це з середнім по Європі показником в 8 тонн з гектара. В України є потенціал для різкого збільшення виробництва, — зазначає у свою чергу президент Української зернової Асоціації Микола Горбачов.
Незважаючи на те, що в Україні пшениця є найбільш широко споживаною культурою, внутрішній попит на неї поступово падає. У 2016 році українці споживали в середньому близько 101 кг пшениці у вигляді хліба, борошна, макаронних виробів, круп та інших продуктів переробки зерна, що на 18 % менше, ніж десять років тому. Тому зі збільшенням виробництва зерна майбутнє — за експортом. Відкриття нових експортних ринків не тільки допоможе підтримати економіку України, а й задовольнити зростаючий світовий попит на зерно, знизивши нинішній рівень голоду і неповноцінного харчування. При цьому підприємці роблять ставку на експорт уже готової продукції, як от крупи, борошна, яка матиме більшу прибутковість.