При добре продуманому бізнес-плані кошти на старт власного агробізнесу можна виграти. Зокрема Олександр Джига із Вінницької області розпочав вирощувати перці після участі в конкурсі «Бізнесмен за три хвилини», який допоміг йому отримати стартовий капітал — 150 тисяч гривень для власного проекту, який тепер реалізовує на пайовій землі родичів.
Як розповів Олександр Джига, він довгий час міркував, на виробництві якої продукції зосередитись. Вагався між рожевими помідорами та солодким перцем і врешті обрав останній. Однак спочатку добре продумав проект теплиць та майданчики збуту, а також вивчив іноземний досвід вирощування цієї продукції. При цьому для своєї продукції чоловік зробив важливий акцент — органічність.
Зараз у підприємця дві теплиці, накриті плівкою. Одну він використовує для вирощування розсади, іншу — товарних плодів.
— Планував ставити голландські теплиці, в яких би овочі освітлювалися лише з південного боку, але вони виявилися надто дорогими. Опалення в перший рік теж не застосовував, бо не вистачило коштів. На чому не економив, так це на насінні. Його закуповував у Франції та Голландії. Торік за одну насінину платив 35 копійок. Цього року з підняттям долара вона вже буде коштувати 75 копійок, — ділиться досвідом пан Джига.
При цьому зазначає, що таку теплицю можна використовувати цілорічно: в лютому посіяти ранню капусту, потім — перець, а на зиму — зелень, далі і оновити ґрунт — і все спочатку.
Наразі овочівник поставляє свою продукцію в дитячі садочки Вінницької області, хоча першим місцем збуту був ринок. Спочатку до нього ставились насторожено, але вже після перших партій у нього було достатньо клієнтів. Чоловік розповідає, що в Україні продають або ґрунтовий перець з Херсону, або імпортний з Греції і Болгарії. Перший несмачний і швидко псується, а другий погано продається, тому його товар вигравав конкуренцію.
NB: Собівартість 1 кг перцю в Олександра Джиги — приблизно 10 грн, а заробляє він навіть при умові продажу 30 грн/кг. З одного куща він збирає 5-7 кг солодкого перцю, а загалом із гектару — 80 т, що можна вважати успішним урожаєм. Як наслідок прибуток із гектару — 140 тис. грн.
За матеріалами «Рідне село»