Загартування озимих культур відбувається поступово, у два етапи. В цілому для переходу озимих зернових у зиму потрібно близько 30 днів.
Перший етап розпочався з початку листопада. Осіннє підвищення температури повітря, яке ми мали змогу спостерігати ще минулого тижня, у денні та зниження температури повітря (до мінусів) у нічні години сприяють проходженню першої фази загартування озимих культур (яровизації). Як стверджують науковці, за таких умов рослини нагромаджують у тканинах, особливо у вузлі кущіння запасні речовини — цукор, що позитивно позначається на їх розвитку та перезимівлі.
Читайте: Через похолодання озимі відстають у розвитку
Також впродовж цього періоду рослини зменшують інтенсивність росту та розвитку, зокрема, менше енергії іде на дихання. Для проходження першого етапу загартування достатньо 7-10 днів.
NB: Якщо погодні та агротехнічні умови першого етапу загартування склалися добре, рослини озимих можуть витримувати до -12°С морозу.
Другий етап загартування проходить при більш низьких температурах (0-10°С морозу) при інтенсивному освітленні та без різких перепадів температурного режиму.
NB: Для проходження стадії яровизації (загартування) рослинам озимих культур необхідно 21-24 дні.
Читайте: Пшениця потребує балансу живлення
Кращому загартуванню рослин сприяють такі чинники: поступове зниження температури повітря і ґрунту, оптимальні вологозапаси, збалансоване живлення (особливо фосфорні та калійні добрива), розвиток рослин та правильно підібраний сорт.