Вирощування промислових конопель має чималу перспективу не просто в Україні, а й з можливостями експортного потенціалу. Як зазначають в Інституті сільського господарства північного сходу НААН, коноплі це не просто волокно, а й конопляне борошно та інші складові для конопляної продукції. Зокрема, саме Інститут кілька років поставив ставку на вирощування конопель і продовжує розширювати площі під ними.
Зокрема, позаторік інститут на Сумщині отримав ліцензію і вже впродовж двох років виробив майже 40 тонн високоякісного насіння, левову частку якого реалізував численним партнерам. Цього року під конопляні насіннєві ділянки відвели 19,5 гектара, завдяки чому розраховують одержати близько 20 тонн високоякісного насіння сорту Глесія. А наступного року під культурою хочуть засадити уже тисячу гектарів.
При цьому науковці розробляють нові екологічно орієнтовані сортові технології вирощування посівних конопель, затребувані в Україні й за її межами та паралельно обмінюються досвідом із колегами з Литви, яка давно поставила на конвеєр вирощування та переробку промислових конопель.
Промислові коноплі можуть зайнятими свою нішу, зокрема, в харчовій галузі, адже конопляні борошно та олія мають неповторний смак. При цьому медики зазначають, що продукція із цієї культури є дуже корисною, хоча в розумних межах. Зараз на Сумщині вже працюють структури переважно в поліській зоні — у Глухівському, Ямпільському районах, де не лише вирощують, а й переробляють цю культуру, пропонуючи покупцям хліб, олію, мед, кекси, халву тощо. Але коноплі можна використовувати на всіх етапах розвитку, починаючи від волокна і закінчуючи суцвіттями із листям.
За матеріалами “Урядовий кур’єр“
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram