Квасоля доволі перспективна культура, яка хоч і трудомістка у вирощувані, але має перспективу у ринку збуту та обіцяє чималий дохід в перспективі вже через короткий проміжок часу. Ця культура буде перспективною для фермерів, які мають не надто великі ділянки землі, хоча потрібну техніку все ж доведеться придбати. Тим не менше вирощуванням квасолі може зайнятись і людина, у якої немає досвіду сільськогосподарської діяльності.


Читайте: У пошуках маркерів українськості: квасоля Ясь як регіональний продукт

NB: Бізнес-ідея у вирощуванні квасолі має низку переваг: легкість технології вирощування, освоїти яку можуть навіть недосвідчені аграрії, посіви не вимагають специфічного догляду та постійної обробки, а головне квасоля — теплолюбна культура, тому щоб отримати максимальний урожай рослині необхідно забезпечити посівам теплий температурний режим. Загалом квасоля має тривалий період зберігання. При цьому з одного квадратного метра ділянки можна зібрати близько 1 кг бобової культури, а сама квасоля дає урожай двічі на рік.

Реалізувати квасолю можна декількома способами: самотужки продавати її на ринку, здавати оптовикам, або домовитись про доставки безпосередньо в заклади громадського харчування.

Бізнес на вирощуванні квасолі має одну головну перевагу — елементарну технологію вирощування культури, яка дозволяє досягти успіху в справі навіть новачкам. При цьому клімат нашої країни відмінно підходить для вирощування цієї корисної рослини.

На що потрібно звернути увагу при початку вирощування ділянки:
  • Вибір і підготовка земельної ділянки. Починати підготовку поля слід вже з осені, удобрюючи ґрунт і навесні безпосередньо перед посадкою. Теплолюбні бобові культури слід садити при температурі не нижче 14 °.
  • Догляд за посівами. Специфічних заходів по догляду не потрібно, а лише дотримуватися загальних правил — своєчасний полив, розпушування, внесення добрив.
  • Збір врожаю. Дозрівають посіви впродовж 2-х місяців. Головне на цьому етапі — не дати культурі перезріти, адже тоді вона втратить більшість своїх корисних властивостей.

В цілому, бізнес на вирощуванні квасолі є низьковитратним. Однак підприємцю все ж таки доведеться вкласти гроші у купівлю насіння, агротехніку (необхідно ретельно стежити за якістю і кислотністю ґрунту, видаляти рослини-шкідники, своєчасно поливати посів), витрати на оренду землі та роботу найманих працівників на великих плантаціях, а також транспортні затрати.


При правильному вирощуванні урожай квасолі можна збирати двічі на рік. З 1 га посівів можна зібрати 100-150 центнерів бобової культури, вартістю 20 грн/кг. Таким чином, виручка проекту при обробленні 1 га посівів квасолі становитиме близько 200 тис. грн. Тому високі доходи цілком можуть покрити всі витрати на вирощування і принести чималий прибуток.

За матеріалами «Бізнес в Україні»