За останні 20 років кліматичні зони змістилися з півдня на північ на 250 кілометрів, тому в південних регіонах виникає потреба вирощувати культури, які раніше б тут не росли і є диковинкою. Як прогнозує доктор сільськогосподарських наук професор кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук, до традиційних культур українські аграрії вже скоро додадуть хурму, зизифус, гранат, фізаліс, азимін, пепіно та багато інших культур. Про це пише «Урядовий кур’єр».
Як зазначає доцент кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Віра Миколайчук, якщо фермер вирощує томати, йому буде неважко культивувати фізаліс, який належить до родини пасльонових, адже агротехнологія для цих культур однакова.
— Фізаліс — культура невибаглива й не потребує рясного поливу. Урожайність його — 13 тонн з гектара, що більше, ніж у томатів. Фізаліс придатний для виготовлення желеподібних кондитерських виробів. Плоди використовують для одержання лимонної кислоти, — додала науковець.
Загалом кліматичні умови сучасного українського Півдня підходять для вирощування зизифусу, або китайського фініка, унабі. Зизифус цвіте пізно, і травневі заморозки йому не страшні. При цьому для вирощування необхідно підбирати сорти з великими плодами, які вирізняються низьким вмістом танінів.
А от вирощування пепіно, або динної груші, не відрізняється від технології обробітку однорічних культур родини пасльонових: помідорів, перцю, баклажанів. Його можна культивувати в теплицях, де створюють необхідний мікроклімат, або переносити саджанці у відкритий ґрунт. Дозрілий пепіно має соковиту світло-жовту м’якоть із кисло-солодким смаком і екзотичним насиченим ароматом.
Водночас останнім часом власники невеликих площ шукають рентабельні культури, які приноситимуть прибутки навіть на 20 га. Серед культур, які просто і рентабельно вирощувати на Півдні України, традиційно належить виноград. Адже перспектива цієї культури надзвичайно висока: ґрунтово-кліматичні умови забезпечують високу рентабельність.
Фахівці рекомендують зосередитися на вирощуванні винограду безнасінних кишмишних сортів, які мають попит у сучасного вибагливого споживача. Крім того, виноград кишмишних сортів можна вдало й вигідно переробляти, а виробництво родзинок — ще один перспективний напрям в агробізнесі.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram