Нут – дуже перспективна культура для Півдня України та має чимало переваг. Зокрема, нут є найбільш посухостійкою рослиною з усіх бобових, зерно нуту містить велику кількість білка та має потенційну врожайність 25-30 ц/га.

Однак цього року з гектара поля вдалося зібрати не більше 1-1,2 тонни нуту, хоча раніше його врожайність становила до 2-2,2 тонни з гектара. Повідомляє портал «Херсонці» (khersonci.com.ua)

— Весна нинішнього року видалася холодною і дощовою, через що до третина насіння нуту не зійшла взагалі, а самі сходи виявилися слабкими і розрідженими, ураженими грибковими захворюваннями. Проти них більшість фунгіцидів виявилися неефективні, тому з урожаєм і не склалося », — пояснив завідувач лабораторією неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України Анатолій Коваленко.

На сьогодні нут на Херсонщині вирощують близько двох десятків агрофірм і фермерських господарств на невеликих площах — 40-60 гектарів.