У майбутньому клімат Європи буде характеризуватися все частішими хвилями тепла та більш поширеною посухою. Тепло і посуха будуть призводити до змін у вирощуванні рослин, але, особливо, проблема буде пов’язана з посухою під час весняної сівби, зокрема кукурудзи.

Цьогорічне літо заставило усіх європейців задуматись, що буде далі з кліматом? Європейська команда науковців, до складу якої увійшли дослідники з Департаменту агроекології, Університет Орхуса, вирішили цю проблему, і вони нещодавно опублікували результати своїх досліджень в Nature Communications, пише news.agropages.com.

Дослідницька група, яку очолив Центр досліджень сільськогосподарських ландшафтів Ляйбніца, досліджувала, чи є таке збільшення тепла є найбільшою загрозою для кукурудзи та озимої пшениці в Європі. Науковці спиралися на аналіз фізіології рослин, вперше виявляючи чинники, що саме призводить до втрати урожаю при підвищених температурах.

Дослідники з’ясували, що захисні механізми рослин від посухи відрізняються від тих, що використовуються для захисту від тепла. Дослідженням підтверджено, що пшениця та кукурудза під впливом зміни клімату найбільше постраждають від посухи, а тим більше  від теплового стресу.

— Розуміючи, чи тепло або посуха представляє найбільший ризик для окремих видів сільськогосподарських культур, фермери та селекціонери можуть більш легко сформувати та вибирати найбільш посухостійкі сорти сільськогосподарських культур і системи вирощування, — вважає один з авторів статті, менеджер відділу та професор Джорген Е. Олесен з відділу агроекології, Орхуський університет.


Дослідники використовували підбірку з 10 різних моделей, щоб підрахувати, наскільки сильно тепло або посуха, відповідно, сприяють втратам озимої пшениці та кукурудзи. Щоб переконатися, що в дослідженні отримали правильну картину, науковці порівнювали результати з даними урожайності з 1984 по 2009 рік. Це дозволило їм кількісно визначити, яким чином окремі кліматичні фактори сприяли зміні доходів впродовж цього 25-річного періоду. Таким же чином дослідники використовували моделі для прогнозування врожаю пшениці та кукурудзи до 2050 року.

NB: Якщо сільське господарство продовжуватиме використовувати нинішні сорти та поточні системи вирощування, зміна клімату в цілому призведе до втрат врожайності кукурудзи та збільшення урожаю пшениці.

Тепловий стрес, в середньому для всієї Європи, не становитиме проблем для сільськогосподарських культур, якщо буде достатня кількість опадів, тоді як сухий стрес стане проблемою для кукурудзи.

— Наші результати показують, що в Європі засуха буде більшою проблемою, ніж тепло. І такі умови стануть більшою проблемою для кукурудзи, ніж для пшениці, — говорить Джорген Е. Олесен.

Фермерам Європи треба розуміти, що проблема посухи може стати постійною. Відтак, вже варто зосередитись на нових сортах та гібридах сільськогосподарських культур, а також розпочати встановлення зрошувальним систем.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram