Навіть в ідеальних сховищах яблук втрачається від 2 до 3% ваги яблука, що навіть при рекордно низьких цінах минулого сезону, становить близько 1 цента США за кг. Такі дані наводить Українська плодоовочева асоціація, зауважуючи, що за останні п’ять сезонів заробіток на зберіганні яблука впав у 4,7 разів, а виробник вже міг заробити лише близько 0,3 доларів на кожному кілограмі, якщо приймав рішення продати яблуко не в середині вересня, а в середні квітня.
NB: Середня вартість інвестицій в зберігання 1 кг яблук в сховищі в Україні становить приблизно 1 долар. Отже, при різниці в ціні на рівні 9 центів, тільки щоб окупити інвестиції у будівництв фруктосховища потрібно понад 11 років. Однак наявність сховища для професійного виробника яблука для свіжого ринку не є способом заробити більше, а є невід’ємною частиною бізнесу.
Однак експерти зазначають, що вирощувати яблука в сучасному саду навіть на 5 га без сховища дуже складно, адже реалізувати такий великий обсяг продукції фізично дуже важко. При цьому різниця в ціні на яблуко до зберігання та після зберігання в умовах України буде поступово нівелюватися, а це створить можливості для збільшення внутрішнього споживання яблука, яке буде не дуже дорогим навіть в квітні-травні, а також позитивно вплине на експорт товару.
В Україні уже спостерігається чітка тенденція до зниження різниці між ціною на яблуко в після та до зберігання. Якщо десять років тому, на зберіганні виробники мали можливість заробити додатково на кожному кілограмі приблизно півтора долари США, то в минулому сезоні виробники, що зберігали яблуко до середини квітня, в середньому отримували лише на 0,09 доларів більше за 1 кг, ніж при реалізації в середині вересня. Тобто в 17 разів менше, ніж 10 років тому.