Система нульового обробітку ґрунту, відома в світі як No-till, використовується в землеробстві для делікатної обробки ґрунту, дозволяє запобігти ерозії. Ця система ґрунтується на повній відмові від оранки. Ще донедавна аргентинський аграрний сектор страждав від порушення біологічної та екологічної цілісності екосистеми ґрунтів. А на сьогодні в цій країні виробляється найбільше зернових на душу населення. Як вважають експерти, це було досягнуто завдяки розвитку сільськогосподарських знарядь, застосуванню біотехнологій і технології прямої сівби за системою No-Till.

Минулого тижня компанія «Украгроцентр» зініціювала обговорення гострої проблеми сьогодення дбайливої обробки українських ґрунтів. Для обговорення був запрошений Карлос Альберто Сесар, агроном-інженер, експерт по технології No-till (Аргентина). Адже Аргентина має 35 років вдалого досвіду ощадливого способу обробки ґрунту, а саме застосування біотехнологій і технології прямого посіву No-Till.

— Завдяки цьому за останні 35 років Аргентина збільшила валовий збір в три рази. Якщо в 2000/2001 МР збирали 70 млн тонн зернових, то в 2016/2017 МР — 130 млн тонн, — розповів Карлос Альберто Сесар.


Головна перевага нульового обробітку зменшення вітрової та водної ерозії. За допомогою no-till можна зменшити ерозію родючого шару ґрунтів, який виноситься вітром з рівнинних степів. А також зменшити водну ерозію, через яку в воду потрапляють пестициди та інші речовини з полів. Велику проблему не вирішено через використання пестицидів, через їхню малу здатності розкладатися. Осідаючи в навколишньому середовищі, організмах людей і тварин, вони завдають фатальної шкоди. З цією метою щорічно 3 грудня екологи багатьох держав проводять заходи, спрямовані на привернення уваги населення до згубного впливу стійких органічних забруднювачів.

— Розвиток ринку біопестицидів і біостимуляторів впливає на зниження застосування хімічних ЗЗР (поки їх частка 5% на ринку ЗЗР). При зростанні населення, органічному тренді і питанні захисту навколишнього середовища це хороша альтернатива, зазначив Олексій Луговий, співвласник компанії «Украгроцентр».

Окрім того, експерти стверджують, що застосування No-Till технології дозволяє істотно знизити витрати на сільськогосподарські роботи, оскільки при цьому методі обробки полів знижуються трудовитрати і економиться значна частина енергоресурсів. При цьому загальна врожайність підвищується мінімум в три рази, а виробничі витрати скорочуються в цілому на 12%.

Наразі на систему нульового обробітку ґрунту припадає лише 6,8 % всієї ріллі світу. Технологія No-Till отримала визнання та широко поширена в Сполучених Штатах, де використовується в основному для боротьби з вітрової ерозією, в Канаді, де застосовується для збереження вологи в степових районах, а також в Бразилії, Аргентині, Парагваї і Австралії.

Експерти наголосили, що одним з рішень може стати CRISPR  програма з генетичної модифікації рослин за допомогою комах, які переносять віруси (США, DARPA), це має допомогти захиститися від посух, повеней, морозів і на випадок війни забезпечити продовольчу безпеку країн.



До речі, першу в світі ГМ-пшеницю почали вирощувати в Аргентині. Також було запропоновано варіант використання мобільних роботів, які створять новий тренд у сільському господарстві: самохідні міні-роботи (для командної роботи) або великі і потужні роботи виконуватимуть боротьбу з бур’янами механічними, електричними, лазерними, спалювальними методами. GPS-навігація для автопілотування, високоточної навігації і позиціонування технічного автопарку ферми.

Компанія «Украгроцентр» має намір всіляко сприяти пропаганді і впровадженню технологій No-Till в Україні та запускає низку навчальних та просвітницьких семінарів у грудні цього року (Київ, Херсон, Полтава) для обміну досвідом від аргентинських агровиробників і науковців, на яких вони поділяться практичними напрацюваннями щодо особливостей технології No-Till в контексті боротьби з деградацією ґрунтів. У наступному році компанія залучає аргентинських агрономів для постійної роботи, консультацій і допомоги українським фермерам.

  Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram