В українських ґрунтах зменшуються запаси продуктивної вологи

Редакція GrowHow.in.ua   2023-05-25
Упродовж другої декади травня на українських полях відбувалося зменшення запасів продуктивної вологи у ґрунті під усіма культурами. Про це GrowHow стало відомо з декадного звіту Укргідрометцентру.

Така ситуація склалась внаслідок відсутності ефективних опадів одночасно з максимальним споживанням вологи рослинами ранніх культур. Запаси продуктивної вологи найбільше знизилися у верхніх шарах.

Відсутність достатньої кількості вологи обумовлювала затримку утворення сходів ярих культур та пізніх теплолюбних культур. Також такі умови є малосприятливими для початкової вегетації технічних культур, які вже утворили сходи.

Експерти оцінили, що достатні вологозапаси перебувають на глибині від 20 см і нижче. Проте використати їх можуть лише озимі та ранні ярі зернові культури, у яких достатньо розвинута коренева система.

Попри це, у цілому агрометеорологічні умови у другій декаді травня залишалися цілком сприятливими для росту і розвитку озимих зернових культур. Вони інтенсивно росли та формували колос.

Підвищення температури повітря у другій декаді травня сприяло активному росту і розвитку ранніх ярих культур раннього терміну посіву, у яких достатньо розвинута коренева система. Для посівів пізніх строків сівби, через недостатнє зволоження та високі температури, може відбуватися прискорення фазового розвитку та скорочення вегетаційного періоду.

Читайте також: Складні погодні умови квітня: які наслідки для рослини ріпаку озимого та як захистити свої посіви

Також погодні умови були цілком сприятливими для плодових та винограду. У таких насадженнях розпочалося формування плодів. Водночас погода сприяла також прояву грибкових захворювань (зокрема борошнистої роси) та розвитку шкідників.

Синоптики прогнозують перебудову атмосферних процесів на циклонічний характер у найближчий тиждень. На всій території України варто очікувати помірних грозових дощів, а температурний фон суттєво не зміниться.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram