Вирощування часнику в Україні перестало бути рентабельним. Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів колишній чесноковод Роман Пасічник.

За його словами, для того, щоб культура окупила себе, вона повинна коштувати мінімум 30 грн / кг до поля.



— Два роки я займався часником. Садив від 2 до 20 га. Це було нерентабельно. У 2019 м кинув. Зробив ставку на інші культури. Картопля в цьому році був вигідним, мав під ним 7 га. Почав садити цю культуру в минулому році, — розповідає Пасічник.

За його словами, по-перше, ціна на часник зараз низька. По-друге, його вирощування потребує значних витрат і багато ручної праці. Також він має довгий цикл вирощування: садити потрібно восени і доглядати до середини липня, в той час як ярі культури ростуть в поле кілька місяців. Крім того, часник важко збирати.

Третій фактор — низька врожайність культури. За його підрахунками, вихід повинен становити не менше 8 т / га, а бажано – 10-12 т / га.

— Часник вимагає чорнозему, а у мене — супісок. Ось ще в ніж невдача, — каже фермер.

Також додає, що в наступному році, швидше за все, буде дефіцит українського часнику. У цьому році під ним засаджено дуже мало площ.

 Я надаю послуги по використанню спеціалізованої техніки для посадки часнику виробникам, які вирощують до 5 га. Раніше чергу на неї була з літа забита, а в цьому році кількість замовників різко впало, — підсумував Пасічник.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram