Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт, який встановлює додаткові  вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та удосконалює чинне законодавство в харчовій сфері. Про це повідомили у Мінекономіки.

Серед іншого, законопроєкт передбачає введення нових визначень. До прикладу, “фальсифікований харчовий продукт”, “харчове шахрайство”, “веганський харчових продукт”, “вегетаріанський харчовий продукт”, “імітаційний харчовий продукт”, “ремісничий харчовий продукт”, “представлення харчового продукту” та інші.

У законопроєкті передбачено також удосконалення чинних норм законодавства щодо діяльності операторів ринку харчових продуктів тваринного походження. Серед інших нововведень:

  • реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо.

  • здійснення перевірок уповноважених осіб, уповноважених акредитованих лабораторій, референс-лабораторій з боку компетентного органу;

  • посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;

  • провадження рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

  • посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства.

У Міністерстві економіки зазначили, що реалізація законопроєкту дасть змогу запобігти недобросовісній конкуренції в галузі виробництва харчової продукції. Також цей документ повинен забезпечити належну простежуваність харчових продуктів, оновити та доповнити термінологію, а також гармонізувати національне законодавство з європейським.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram