Українському науковцю вдалося проростити насіння сої, знайдене в обгорілих руїнах після російських обстрілів

Знімок екрану з відео Сергія Авраменка
Українському науковцю Сергію Авраменку вдалося проростити насіння сої, яке побувало в пожежі, викликаній російськими обстрілами. Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

Після того, як рашисти знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин, доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко знайшов у попелі трохи вцілілого насіння сої та кукурудзи. Попри те, що насіння піддавалося впливу дуже високих температур, він вирішив перевірити чи хоч частина зберегла життєздатність і висіяв його.

Науковець зізнався, що його колеги скептично ставилися до такої ідеї, адже після російських бомбардувань температура у приміщенні, де зберігалось зерно, сягала понад 1000°C. Білок ж у насінні руйнується за температури 60°C градусів.

— На це я відповів своїм колегам, що вірю в чудеса. І якщо зійде лише одна насінина — це буде справжнє чудо, — зазначив Сергій Авраменко.

Перед посівом науковець перебрав насіння та обробив стимулятором росту. Посіяв сою і кукурудзу у червні, коли оптимальні терміни їх сівби уже минули, однак заради експерменту ризикнув. Засіяв доволі густо, адже на високі сходи не сподівався. Результат експерименту Сергія Авраменка здивував — проросло близько 20% посіяного зерна сої. Кукурудза, на жаль, не проросла зовсім, її зерно було більш пошкоджене, аніж соєве.

— Ви подивіться: це наша українська соя, яка витримала пекло російське, і з-під руїн, з-під попелу проросла! Вона вистояла, вижила і далі буде жити. Для мене це свято. Я вірив, що ми отримаємо сходи. Якщо буде гарна погода, то одержимо і врожай. Це справжнє чудо. Можна буде створити нові сорти рослин, які пережили навалу російську і вижили, вистояли, — прокоментува Сергій Авраменко, демонструючи сходи.

Зазначимо, що науковці вже давно побачили відмінність рослини з насіння, яке побувало в екстремальних умовах, від батьківських форм на генетичному рівні. І виведення нових сортів з цінними властивостями з використанням таких рослин вже стало реальністю.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram