Українські вчені дослідили вплив наночастинок на ріст картоплі

Бактеріальні, грибні та вірусні хвороби завдають значних збитків картоплярству. Для захисту картоплі від інфекційних хвороб все частіше застосовують нанотехнології. Про це зазначили в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України.

Науковці Інституту дослідили продуктивність картоплі за дії наноматеріалів та мікробіологічних препаратів. У результаті визначили максимально допустимі концентрації та оптимальні ростостимулюючі дози наночастинок для рослин картоплі. Наприклад, у ході дослідження встановили, що за різних концентрацій наночастинки цинку можуть як пригнічувати, так і стимулювати ріст картоплі.

Читайте також: Світове виробництво картоплі може подвоїтися вже за 10 років

Також науковці дослідили сумісне застосування наночастинок з мікробними препаратами. Вдалося виявити, що комбінації різних мікробних препаратів та наночастинок різних хімічних елементів можуть як пригнічувати, так і стимулювати ріст картоплі, або не мати суттєвого впливу.

— Виконання завдання дозволить отримати важливу інформацію для розробки підходів до застосування наночастинок та їх поєднань з мікробними препаратами у технології вирощування картоплі, які можуть суттєво підвищити ефективність виробництва картоплі, — зазначили вчені НААН.

Додамо, що картопля є найважливішою незерновою культурою у світі. Вона має велике продовольче значення і у нашій державі. Україна посідає четверте місце у світі за валовим збором та посівною площею картоплі — 22,3 мільйонів тонн на рік та 1,4 млн га. На Україну припадає 6,4% світового виробництва картоплі та 14,9% європейського.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram