Друга половина поточного сезону буде непростою для українських експортерів кукурудзи, оскільки на ринку підвищиться конкуренція. Таку думку висловив трейдер компанії Risoil Ukraine Тимур Шишлов в інтерв’ю ІА “АПК-Інформ”.
Він зазначив, що порівняння конкурентоспроможності кукурудзи різного походження на основних ринках збуту показує, що після нового року за поточними цінами Україна не буде мати кому продавати кукурудзу.
Читайте також: Переробка кукурудзи не буде додатково оподатковуватись — Лещенко
Експерт пояснює це активізацією США на світовому ринку кукурудзи і стартом сезону у Південній Америці. У першій половині сезону США орієнтовані на сою, у січні ж на ринку з’являється більше американської кукурудзи. У країнах Південної Америки в цей час починається збір урожаю, відповідно, Бразилія та Аргентина починають продаваати зерно. До того ж, за попередніми оцінками, у Південній Америці очікується рекордний за всю історію врожай.
— Щоб вистояти в умовах такої конкуренції, Україні потрібно буде “купити попит”. Для цього або наша фізична ціна має знизитися, або світова кон’юнктура має змінитись у бік підвищення, — вважає Тимур Шишлов.
На думку експерта, вагомий вплив на експорт української кукурудзи до ЄС матиме недавнє скасування Євросоюзом 25-відсоткового мита на імпорт американської кукурудзи. Адже у період відсутності на ринку активного експорту кукурудзи з Південної Америки Україна практично ексклюзивно постачала її до країн ЄС.
— Тепер нам треба буде конкурувати із США. Так, залишаються країни ЄС, наприклад, Нідерланди та Бельгія, які надають перевагу не генно-модифікованій українській кукурудзі, але є й такі, яким підходить ГМ і які керуються переважно ціною. Наприклад, Іспанія та Португалія, — зазначив Тимур Шишлов.
Він вважає, що через це традиційні для України 60% експорту кукурудзи до ЄС (з орієнтовно 15 млн тонн) з нового року можуть знизитися.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram