Україна закупила плодоовочевої продукції та горіхів за останні 10 місяців 2019 року на $ 618,4 млн, що на 37% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Разом з тим, експорт цієї продукції скоротився на 4% і склав $ 341,1 млн.

Таким чином, зовнішньоторговельний баланс склав $ 277,3 млн, а це значить, що Україна є нетто-імпортером цієї продукції, говориться в повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».



У структурі імпорту найбільшу частку займають: цитрусові  — 22%, або $ 137 млн ​​і банани – 20%, або $ 126,4 млн. У той час як в структурі експорту основну частку займають: горіхи —  46%, або $ 157,5 млн і сушені бобові овочі — 33%, або $ 113,9 млн.

За січень-жовтень поточного року найбільше зросли закупівлі картоплі — в 11 разів, або на $ 29,5 млн за рахунок рекордно низького врожаю. Імпорт кісточкових (абрикоси, вишні, черешні, персики та сливи) виріс у 2 рази, або на $ 22,1 млн, цибулі — майже в 3 рази, або на $ 18,5 млн і сушених фруктів — на 81%, або на $ 14, 2 млн. У структурі експорту зросли поставки горіхів на $ 7,7 млн, або на 10%, ягід — на $ 3,8 млн, або 47% і яблук — на $ 3,6 млн, або 33%.

В УКАБ зазначають, що Україна стрімко нарощує експорт готової продукції (виготовленої в процесі переробки плодоовочевих) з високою доданою вартістю. Так, наприклад, за 10 місяців поточного року експорт соків зріс на $ 27,7 млн ​​(53%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зросли також поставки оброблених томатів на 4%, або на $ 1,4 млн. Збільшилися також поставки варення і джемів на 52%, або $ 1,2 млн. Основними споживачами даної продукції є країни ЄС.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram