В Україні склалася ситуація, коли цукрові заводи вперше за роки Незалежності не забезпечать країну цукром.

Таку думку висловив голова правління АТ «Гнідавський цукровий завод» Ростислав Новосад в інтерв’ю виданню V24.

Він пояснив, що так сталося через те, що в країні посіяли менше цукрових буряків.

Оскільки у сільськогосподарських підприємств, як і у цукрових заводів, зникла мотивація, зникли прибутку. Кілограм цукру коштує в межах 10 грн, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кг (вони мають пропорції 70 на 30 — тільки 800 грн вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировину, тобто кілограм цукрового буряка, повинен коштувати 50 копійок.
А столовий буряк цього року навесні коштувала 22 грн, цибулю — 37 грн і так далі. Ось фермерські господарства виключили зі свого сівозміни цю культуру і перестали у зв’язку зі збитковістю вирощувати цукровий буряк.



Ростислав Новосад підкреслив, що в результаті нічого переробляти заводам, і вони закриваються.

— Виживають найсильніші, які ще мають певні запаси, які модернізували підприємства, як ми, які мають хорошу фінансову ситуацію. Всі інші просто не переробляють буряк … На сьогодні це призвело до того, що Україна вперше, напевно, за роки Незалежності не забезпечить себе цукром. Хоча ще 30 років тому Україна виробляла 5,5 млн т цукру і забезпечувала цим продуктом весь Радянський Союз, — нагадав він.

За словами Новосада, також великий вплив робить цінова кон’юнктура у світі.

Ми живемо в глобальному світі. Україна не диктує ціни на цукор. Є значно потужніші виробники, в десятки разів. Такі як Бразилія, Індонезія та інші. І ціна цукру регулюється законом попиту і пропозиції. Собівартість цукру тростинного в рази менше, ніж бурякового. І їм легко конкурувати з цукроварами, що виробляють цукор з буряка. Навіть з урахуванням логістики, щоб перевезти цукор через моря і продати його тут, — пояснив він.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram