За даними біржі Nasdaq, у новому сезоні, який розпочнеться в жовтні, в ЄС очікується дефіцит цукру. За прогнозами, він орієнтовно складе 785 тис. т.
Ситуацію пов’язують з тим, що європейські цукрові заводи цього року почали переробляти буряк раніше, ніж зазвичай, щоб закінчити виробництво цукру раніше та зменшити попит на енергію взимку. Зокрема, як ми раніше повідомляли, це відбувається у Німеччині та Франції.
Відповідно до CovrigAnalytics, баланс пропозиції цукру у ЄС зміниться з надлишку в 670 тис. т у 2021/2022 МР (жовтень-вересень) в основному через зменшення посівних площ і врожайності після спекотного та посушливого літа.
Багато заводів було успішно переведено на нафту з природного газу, зміна, яка погана з точки зору забруднення повітря, але необхідна через сумніви щодо поставок газу в Європу, зокрема в Німеччину. Таким чином, аналітики не очікують зупинок на бурякоцукрових заводах в Європі.
NB: За оцінками, 35-38% промисловості ЄС все ще залежать від природного газу.
У звіті прогнозують збільшення імпорту цукру в результаті дефіциту пропозиції. Потенціал вбачають у збільшенні імпорту рафінованого цукру, а не цукру-сирцю, оскільки його можна було б продавати безпосередньо споживачам без необхідності рафінування.
Імпорт цукру-сирцю в ЄС зросте лише на 100 тис. т — до 920 тис т у 2022/2023 МР. CovrigAnalytics очікує, що Європа купуватиме більше рафінованого цукру пізніше в новому сезоні, приблизно у другому кварталі 2023 року, коли в Азії збільшиться виробництво (Індія, Таїланд).
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram