Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов пояснив, чому ціни на яблука впали в минулому році, але виросли в цьому, і чому з цибулею сталося все навпаки. Про це глава Мінекономіки написав на своїй сторінці в Facebook, розповідає SEEDS.org.ua.

— Допомога дня. Чому ціни на яблука впали в минулому році, але виросли в цьому, і чому з цибулею сталося навпаки — ціна сильно виросла в минулому році, але повинна впасти в цьому?



Зміна цін на продукти залежить від великого ряду факторів: інфляції, зміни кон’юнктури ринку — попиту і пропозиції, зміни вартості виробництва та ін. Найважливіша, на мою думку, рушійна сила подібних змін — це зміна пропозиції на ринку. Розберу два кейси: з яблуками та цибулею.

У минулому році урожай яблук був рекордним для України (1,46 млн тонн), в результаті чого істотне збільшення пропозиції яблук на ринку призвело до значного тиску на їх ціну в бік зменшення (в результаті маємо зменшення ціни на 42,7%).

В цьому році не передбачається рекордного врожаю, а значить, пропозиція буде менше в порівнянні з минулим роком. Є зворотний ефект — збільшення ціни на 56,4%, — пише Тимофій Милованов.

Зворотна ситуація відбувається з урожаєм ріпчастої цибулі. Минулий рік характеризувався одним з найнижчих рівнів врожаю даної культури за останні 10 років (883,9 тис. Тонн), що призвело до зростання в цін більш ніж утричі. За нинішніми прогнозами, урожай повинен бути більше, а тому ціна на ріпчасту цибулю стрімко падає.

Така ж логіка стосується цін і на інші продукти харчування. Зміна цін — це важливий компонент ринкової економіки, який надає сигнали виробникам для прийняття управлінських рішень. Яких саме рішень? Збільшувати пропозицію тих товарів, на які ростуть ціни, і зменшувати пропозицію тих товарів, на які ціни падають, — додає Милованов.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram